Čtvrtek, 28. března 2024

EPH patří k největším energetickým firmám ČR, expanduje v Evropě

 EPH patří k největším energetickým firmám ČR, expanduje v Evropě

Vizitky Energetického a průmyslového holdingu (EPH), společnosti PPF Investments a firmy Vattenfal (švédská vláda se rozhodla schválit prodej dolů a elektráren firmy Vattenfall v Německu českému investorovi):

EPH:

- Holding vznikl v roce 2009 jako společný podnik skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, firmy J&T a podnikatele Daniela Křetínského. Zaměřil se na podnikání v energetice a průmyslu.

- EPH zahrnuje 50 firem v tuzemsku, na Slovensku, v Polsku, Německu, Maďarsku, Británii a Itálii, působících v oblasti těžby uhlí, výroby elektřiny a tepla či dodávek tepla. EPH se svou činnost snaží rozšiřovat, v poslední době je aktivní v pořizování nových akvizic.

- Začátkem dubna firma oznámila záměr nabídnout akcie nově vytvářené dceřiné společnosti EPIF na burze v Praze a Londýně. Nakonec ale od tohoto záměru ustoupila s tím, že bude zvažovat vstup globálního investora.

- Již předloni na podzim se EPH dohodl na převzetí britské černouhelné elektrárny Eggborough u Leedsu. V září 2015 holding oznámil, že zahájil přípravu na možné ukončení provozu elektrárny mimo jiné kvůli poklesu cen elektřiny.

- Začátkem loňského roku EPH avizoval nákup šesti plynových a jedné tepelné elektrárny v Itálii. Tyto energetické zdroje mají celkový instalovaný výkon 4500 MW, což je více než výkon tuzemských jaderných elektráren Temelín a Dukovany dohromady.

- Společnost EP Energy, spravující energetické aktivity EPH, také loni koncem června oznámila, že koupila od francouzské firmy EdF podíl 95,6 procenta v maďarských teplárnách Budapesti Erömü.

- V prosinci EPH podepsal dohodu o koupi dvoutřetinového podílu italské společnosti Enel ve firmě Slovenské elektrárne (SE), která je dalším pokračováním expanze EPH na Slovensku. Již dříve zde holding koupil podíly ve Slovenském plynárenském priemyslu, ve Stredoslovenské energetice či firmě NAFTA.

- Začátkem letoška se německá energetická skupina RWE dohodla na prodeji uhelné elektrárny v britské obci Lynemouth skupině EPH. Cílem holdingu je konverze elektrárny na spalování biomasy.

- Holding je podle svých vlastních údajů klíčovým přepravcem ruského zemního plynu do EU, největším dodavatelem tepla v ČR, druhým největším českým výrobcem elektřiny (po společnosti ČEZ) a třetí největší těžební společností v Německu.

- V ČR kontroluje například Elektrárny Opatovice, výrobce elektřiny a tepla Plzeňskou energetiku a United Energy, producenta tepla Pražskou teplárenskou či provozovatele zásobníku plynu SPP Storage.

- V Německu pak společnost EPH vlastní těžební společnost Mibrag a firmu HSR, jež provozuje hnědouhelnou elektrárnu Buschhaus a povrchový důl Schöningen. V Polsku EPH ovládá společnost PG SILESIA, provozující černouhelný důl.

- EPH předloni meziročně vzrostly tržby o 15 procent na 3,665 miliardy eur (více než 100 miliard korun). Provozní zisk se zvýšil o 200 milionů eur na 1,394 miliardy eur (38,4 miliardy Kč). Výše aktiv EPH meziročně klesla kvůli prodeji podílu ve slovenském obchodníkovi s plynem SPP z 12,4 miliardy eur v roce 2013 na 10,3 miliardy.

- V prvním pololetí roku 2015 vzrostl EPH provozní zisk meziročně o 21,8 procenta na 832 milionů eur (22,5 miliardy Kč). Na výsledku se z velké části podílela nově vznikající dceřiná firma EP Infrastructure (EPIF), pod kterou EPH plánoval začlenit všechny své infrastrukturní společnosti ve střední Evropě.

- Podniky holdingu zaměstnávají více než 12.000 lidí.

- Akcionáři EPH jsou Daniel Křetínský a Patrik Tkáč (podle webových stránek firmy drží dvě třetiny hlasovacích práv) a investoři z J&T. Podíl v holdingu měl dříve také Kellner, předloni ho ale prodal. Letos v únoru Křetínský potvrdil záměr změnit vlastnickou strukturu EPH.

PPF Investments:

- Společnost se zabývá správou peněz soukromých investorů (private equity), vznikla v roce 2005.

- Funguje nezávisle na finanční skupině PPF, ve které má Kellner majoritu. PPF Investments dnes vlastní právník Tomáš Brzobohatý, dlouholetý Kellnerův spolupracovník. PPF Investments má na rozdíl od PPF volné ruce na rizikovější operace.

- Projekty firmy, která vyhledává příležitosti ke zhodnocení peněz, se zaměřují například na ČR, Rusko, Ukrajinu, Čínu či Vietnam.

Vattenfall:

- Švédská energetická společnost Vattenfall je stoprocentně ve vlastnictví státu a je jedním z největších producentů elektřiny v Evropě. Předmětem podnikání je výroba, přenos, distribuce a prodej elektřiny, působí také v teplárenství.

- Společnost, která byla založena v roce 1909, vlastní nebo má podíl v elektrárnách v Německu, Polsku, Nizozemsku, Británii, Dánsku, Finsku a Švédsku.

- Společnost zaměstnává 28.600 lidí.

- V roce 2015 vyrobila firma 173 terawatthodin elektřiny, zásobuje asi šest milionů domácností, z toho nejvíce v Německu (necelé tři miliony), kde je třetím největším producentem elektřiny. Přes 50 procent produkce má založenou na fosilních palivech.

- V roce 2015 utrpěla ztrátu 19,8 miliardy švédských korun (58,2 miliard korun).

- Současný tender společnosti Vattenfall zahrnuje druhé největší hnědouhelné doly a elektrárny v Německu. Patří mezi ně povrchová těžba v dolech Jänschwalde, Welzow-Jih, Nochten a Reichwalde, stejně jako elektrárny Jänschwalde, Schwarze Pumpe, Boxberg a jeden blok elektrárny Lippendorf. Společnost zaměstnává přibližně 7500 lidí a instalovaný výkon činí 8000 megawattů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů