Pátek, 29. března 2024

TOP 09 možná neprosadí zákaz postupů těžby břidlicového plynu

 TOP 09 možná neprosadí zákaz postupů těžby břidlicového plynu

Návrhu na zamítnutí bude ve Sněmovně čelit předloha opoziční TOP 09, která by kvůli ekologickým dopadům zakázala některé postupy případné těžby břidlicového plynu. Úvodní kolo projednávání novely horního zákona dnes Sněmovna nedokončila.

Zákon nyní nepovoluje používat kyanidové loužení vytěžené rudy. Novela by měla nově zakázat hydraulické štěpení a podzemní zplynování uhlí. Stát podle TOP 09 zatím nemá žádný nástroj, jak by mohl tyto postupy z průzkumu nebo těžby vyloučit.

"Průzkum nikde nehrozí, po prvním náporu jsme poučeni," uvedl Ivan Adamec (ODS), který návrh na zamítnutí předlohy už v prvním čtení podal. Připojil se k němu i Josef Hájek (ANO). Zpravodaj Vlastimil Vozka (ANO) navíc upozornil na to, že stejný návrh TOP 09 Sněmovna už jednou zamítla při projednávání jiné novely horního zákona.

Proti novele se postavila i vláda. Současná úprava spolu s energetickou a surovinovou politikou poskytuje životnímu prostředí podle kabinetu dostatečnou ochranu. Novela by podle ministrů navíc zakázala i běžně používanou metodu konvenčního hydraulického štěpení hornin, která životní prostředí nepoškozuje.

O těžbě břidlicového plynu se ve Sněmovně debatovalo už v minulém volebním období. Skupina poslanců ČSSD a Věcí veřejných navrhovala zákaz použití metody hydraulického štěpení hornin při průzkumu ložisek a při těžbě břidlicového plynu. Stát měl odepsat zásoby plynu, pokud by bylo možné ložisko dobývat jen tímto způsobem. Poslanci se nakonec k projednání normy kvůli rozpuštění dolní komory nedostali.

O povolení hydraulického štěpení usilovaly dvě firmy v několika lokalitách. Vzbudilo to odpor místních obyvatel. Za kritiky těžby břidlicového plynu se postavil sněmovní petiční výbor. Výbor tehdy požádal ministerstvo životního prostředí, aby podniklo legislativní kroky, které by ukončily veškeré aktivity související s těžbou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů