Středa, 17. dubna 2024

Do Brna zavítali jezdci kolem světa za 80 dní elektromobilem

 Do Brna zavítali jezdci kolem světa za 80 dní elektromobilem

Účastníci jízdy kolem světa za 80 dní elektromobilem zavítali tento týden do Brna, kde symbolicky zasadili strom v areálu Mendelovy univerzity. Projeli už třeba Španělsko, Portugalsko, Kanadu, USA, ale i Čínu nebo Rusko, řekl ČTK český jezdec Tomáš Vincent. Nyní čeká třicítku účastníků v 11 týmech z 20 zemí návrat do Barcelony, odkud posádky v půli června vyjely na trasu dlouhou 25.000 kilometrů. Cílem akce je upozornit na ekologičtější elektromobily a jejich schopnost ujet dlouho trasu.

Cílem jezdců bylo objet v rekordních 80 dnech Zemi přes tři kontinenty - Evropu, Severní Ameriku a Asii. K přepravě mezi oceány dvakrát použili letadla. "Dá se říct, že jsme skoro hotoví s předstihem. Teď nás ještě čekají zastávky v Německu, Itálii, Francii a poté ve Španělsku v Barceloně," řekl Vincent, který na Mendelově univerzitě působil.

Česká posádka přitom měla na cestě několik problémů. "Nejprve to byly problémy s letenkami na letišti, poté hořící kabel při nabíjení a taky jsme v Kazachstánu narazili do díry a řešili defekt a ulomený přední čep na levém kole," řekl druhý z jezdců české posádky Jiří Vlk.

Oba jezdci jsou z Brna, a proto tam zasadili strom. "Stromy jsou v různých zemích, které jsme objeli. Akci chceme pořádat každé čtyři roky a stromy budeme kontrolovat. Ze vzorků pak poznáme, jak se tam mění kvalita ovzduší," řekl organizátor akce Rafael de Mestre. Akci se rozhodl uspořádat kvůli pochybám lidí o délce dojezdu elektromobilu. "Chci ukázat světu, že elektroauto ujelo 25.000 kilometrů bez problémů a dá se nabít všude, kde je elektrická energie," dodal organizátor.

Předseda Asociace elektromobilového průmyslu Jaromír Marušinec novinářům řekl, že elektromobily změní civilizaci v oblasti automobilového průmyslu. "V budoucnu se bude jezdit jen na elektřinu. Už i těžařské a naftařské lobby, které elektroautomobilům dřív bránily, vidí na dno ropných zásob a dnes už elektromobily podporují," řekl Marušinec. Podle něj je v České republice asi 1200 osobních elektrických aut a 3500 elektrických vozidel včetně skútrů a nákladních aut s autobusy.

Lenka Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů