Čtvrtek, 28. března 2024

Pět čínských automobilek podvádělo u dotací na ekologická vozidla

Pět čínských automobilek podvádělo u dotací na ekologická vozidla

Pět čínských automobilek se dopustilo podvodů v rámci vládního programu dotací na elektromobily a hybridní vozy. Firmy tak získaly neoprávněné dotace kolem jedné miliardy jüanů (3,6 miliardy Kč). Informovalo o tom dnes čínské ministerstvo financí.

Největší rozsah podvodů úřady zjistily u firmy Suzhou Gemsea Coach Manufacturing, které se proto rozhodly odebrat licenci. Zbývající čtyři podniky budou muset kromě vrácení neoprávněných dotací zaplatit rovněž pokutu ve výši poloviny hodnoty těchto dotací.

"Podniky usilující o zisk porušily příslušné zákony a podvodně získaly finanční subvence. Vážně tak narušily řád na trhu a poškodily legitimní zájmy firem, které zákony dodržují," uvedlo ministerstvo.

Prodej elektromobilů a hybridních automobilů v Číně se loni díky vládním subvencím více než zečtyřnásobil, Peking se tímto způsobem snaží bojovat se znečištěním ovzduší. Vláda loni na tyto dotace vynaložila 4,5 miliardy dolarů (přes sto miliard Kč), napsala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů