Čtvrtek, 28. března 2024

Č. Budějovice schválily podíl na likvidaci nelegální skládky

Č. Budějovice schválily podíl na likvidaci nelegální skládky

České Budějovice se budou finančně podílet na likvidaci nelegální skládky v Hůrách. Schválili to na dnešním zasedání zastupitelé města. Náklady na odstranění skládky v obci poblíž Českých Budějovic, kterou loni zasáhl požár, činí přibližně osm milionů korun. Z 80 procent likvidaci uhradí dotace od Státního fondu životního prostředí. Skládka představuje jednu z největších ekologických zátěží v regionu.

"Jihočeský kraj zjišťoval, jaké jsou reálné možnosti na získání financí na tento projekt. Žádost o grant mohl podat Jihočeský kraj nebo obec s rozšířenou působností, což nejsou Hůry. Vzal to na sebe Jihočeský kraj, který o dotaci zažádal," uvedl dnes na zasedání zastupitelstva náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola.

Obec Hůry zaplatí za likvidaci milion korun, České Budějovice a Jihočeský kraj uhradí částky po přibližně 300.000 korun. "Jsem rád, že tímto způsobem obci Hůry pomůžeme," uvedl dnes opoziční zastupitel a poslanec Jan Zahradník (ODS).

Nelegální skládku, na níž se nachází přibližně 6000 tun odpadu, loni v srpnu zasáhl požár, který hasiči likvidovali několik dní. Podle vyšetřování objekt někdo úmyslně zapálil. Na skládku vozila materiál zkrachovalá firma z Německa a chtěla s ním dále obchodovat. Šlo například o staré koberce, pneumatiky nebo plasty. Odstraňování ekologické zátěže z Hůr začalo před několika dny a mělo by trvat dva až tři měsíce.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů