Pátek, 29. března 2024

Dotace na auta s alternativním pohonem některé obce vítají

Dotace na auta s alternativním pohonem některé obce vítají

Vypsání dotace pro obce na nákup vozidel s alternativním pohonem je pro některá města dobrou zprávou. Nákup takových aut mají v plánu, o dotaci budou tedy uvažovat. Někde se ale musí ještě seznámit s podmínkami. ČTK to zjistila v anketě mezi radnicemi. Obce i jimi řízené organizace mohou žádat o příspěvek na elektromobily, plug-in hybridy a vozy na zemní plyn ode dneška do března 2017, ministerstvo životního prostředí podle ministra Richarda Brabce (ANO) na dotacích rozdělí 100 milionů korun.

Nákup vozů s alternativním pohonem plánuje například Liberecký kraj i město Liberec. "I proto jsme letos žádná auta nenakupovali, i když v rozpočtu byla. Chceme si promyslet, jestli by nebylo lepší je nakoupit s touto dotací," řekl ČTK náměstek libereckého primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec). Jestli radnice koupí vozy na zemní plyn (CNG) nebo elektromobil, zatím neví. Záleží na ceně a provozních nákladech.

Liberecký krajský úřad nyní využívá jeden elektromobil a pro příští rok zvažuje výměnu jednoho služebního vozu za auto na zemní plyn. "V takovém případě bude mít kraj zájem využít dotaci," řekla ČTK mluvčí úřadu Markéta Dědková. Naproti tomu Jablonec nad Nisou o něčem podobném neuvažuje a vzhledem k horským podmínkám sází podle mluvčí magistrátu Markéty Hozové na klasická auta.

Ostrava, která auta s alternativním pohonem využívá už nyní, zájem o dotaci má. Podle mluvčí magistrátu Andreji Vojkovské osloví ohledně požadavku na obměnu vozového parku všechny své obvody a organizace a poté pošle ministerstvu souhrnnou žádost. Podle loňských požadavků obvodů a organizací by Ostrava měla zájem zhruba o 30 vozidel. Před časem dostali její strážníci deset aut na zemní plyn.

Možnost dotace zvažuje i Děčín nebo Aš na Chebsku, která by použila elektromobil zřejmě jako referentské auto. "Výše podpory nás příjemně překvapila, určitě se budeme snažit ji využít," řekl ČTK tajemním ašského městského úřadu Václav Stašek. Děčín by dotaci také rád využil, ale teprve zjišťuje konkrétní podmínky, řekla ČTK mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

Ještě do konce roku chtějí elektromobil pořídit Litoměřice. Plzeň by potřebovala zhruba pět aut s alternativním pohonem ročně. "Zatím není rozhodnuta, zda o dotaci požádá, bude se tím zabývat v pátek," uvedla mluvčí plzeňské radnice Eva Barborková.

Ministerstvo chce dotacemi podpořit v ČR nákup aut na alternativní pohon a přispět tak ke snížení škodlivých emisí v ovzduší. Národní akční plán čisté mobility, který vláda loni přijala, počítá s tím, že do roku 2025 bude v zemi 95.000 elektromobilů a aut na hybridní pohon. Zatím jezdí po českých silnicích zhruba tisíc elektromobilů a 15.000 vozidel na CNG. Zástupci Českého plynárenského svazu dnes sdělili, že plynárenské firmy jsou připraveny nabídnout radnicím a institucím i individuální projekty. Navíc plnicích CNG stanic podle nich přibývá a jednou z výhod CNG vozů je i duální nádrž. Vedle nádrže na zemní plyn mají i nádrž na benzin, a lidé se tak nemusejí obávat, že by jim při cestování došlo palivo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů