Pátek, 29. března 2024

V Moldavsku probíhá průzkum skládky nebezpečných odpadů v Cişmichioi

V Moldavsku probíhá průzkum skládky nebezpečných odpadů v Cişmichioi

Skládka nebezpečných odpadů v Cişmichioi se nachází na jihu Moldavska, v těsné blízkosti ukrajinských hranic a zároveň nedaleko Dunaje. Byla vybudována mezi lety 1977 a 1987 a je na ní uloženo přibližně 4 až 16 000 tun pesticidů a dalších chemických látek o odhadovaném celkovém objemu až 27 000 m?. Přesný obsah úložišť, stav zabezpečení ani úroveň potenciálních úniků látek do okolí nejsou známy. Skládka představuje značné riziko pro životní prostředí a zdraví obyvatel. Nachází se v obydlené zemědělské oblasti a vzhledem k blízkosti Dunaje by potenciální únik znečištění mohl ohrozit rozsáhlé území, včetně cenných ekosystémů v deltě řeky a následně i Černého moře.

Pro kvalifikované určení rizik a stanovení dalšího postupu je nezbytné mít přesné údaje o lokalitě. Proto experti firmy DEKONTA, a.s. v těchto dnech v rámci projektu ,,Omezení rizik souvisejících se skládkou nebezpečného odpadu v Cişmichioi" provádějí průzkum skládky a jejího okolí. Při průzkumu odebírají vzorky vody, půdy, vzduchu a uložených látek, které následně analyzují pomocí terénních měřících přístrojů a odesílají k přesnému rozboru složení do laboratoří v České republice. Vzhledem k vysoké nebezpečnosti uložených látek je potřeba dodržovat přísné bezpečnostní postupy. Ochranné oděvy slouží k ochraně zdraví pracovníků, kteří jsou v průběhu projektu pod lékařským dozorem. Zároveň je ale zapotřebí dávat pozor, aby nedošlo k úniku látek do okolního prostředí, proto je mimo jiné prováděn monitoring ovzduší.

Průzkum poskytne přesné informace o uložených látkách a jejich případném šíření do okolí. Na základě těchto informací se následně zpracuje analýza rizik a studie proveditelnosti, které určí, jakým způsobem provizorně minimalizovat rizika a následně realizovat trvalá nápravná opatření.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů