Pátek, 19. dubna 2024

Slovensko za měsíc podpořilo koupi 50 elektromobilů a hybridů

Slovensko za měsíc podpořilo koupi 50 elektromobilů a hybridů

Za zhruba měsíc od zahájení dotací na elektromobily a hybridní vozidla Slovensko podpořilo nákup 50 takových aut. Vyplývá to z údajů slovenského svazu automobilového průmyslu. Zmiňovaný počet odpovídá zhruba ročnímu prodeji elektrických aut v zemi.

Stát ve spolupráci se svazem vyčlenil na dotace více než 5,2 milionu eur (přes 140 milionů korun). Dotace na nový automobil pouze s elektrickým pohonem činí 5000 eur (135.000 korun), u hybridů to je 3000 eur (81.000 Kč). O příspěvek mohou žádat nejen občané, ale i podnikatelé a samospráva.

Dosavadní zájem o dotace svaz automobilového průmyslu ocenil. "V porovnání s ročním prodejem (elektromobilů) to hodnotíme pozitivně," řekla ČTK manažerka importérských divizí svazu Martina Koišová.

Zájemci o získání příspěvku kupovali zejména vozy značek Nissan a Kia. Ve většině případů šlo o elektrická auta. Dotaci majitelé nedostanou najednou, ale v průběhu zhruba dvou let od registrace vozu.

Na Slovensku se v minulosti ročně prodalo pouze několik desítek elektromobilů. Před zahájením dotací bylo na pětimilionovém Slovensku jen tisíc elektromobilů a plug-in hybridů. Podle odborníků překážkou rozšíření těchto typů vozů je hlavně jejich vysoká cena.

Adrian Bobok

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů