Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vláda se bude znovu zabývat příspěvkem na vyřazování starých aut

 Vláda se bude znovu zabývat příspěvkem na vyřazování starých aut

Ministerstvo průmyslu a obchodu vládě ve středu znovu navrhne zavedení příspěvku motoristům na vyřazení přestárlých aut z provozu a na pořízení vozů na alternativní pohon. Chce tak přispět k omlazení vozového parku, jehož průměrné stáří je 14,9 roku. Peníze na příspěvek, jehož parametry MPO zatím blíže nespecifikovalo, mají být čerpané ze Státního fondu životního prostředí. Vyplývá to z materiálu, který má ČTK k dispozici.

Proti čerpání prostředků z fondu životního prostředí bylo původně ministerstvo životního prostředí a vláda proto projednávání materiálu přerušila. Nově MŽP s využitím fondu podle zástupců ministerstva průmyslu souhlasí. Do fondu plynou poplatky za registraci starších vozů, které neplní alespoň emisní normu Euro 3.

Již dříve se uvažovalo o tom, že by lidi k nákupu nového auta motivovalo tzv. šrotovné, tedy příspěvek na nový vůz při vyřazení starého. To však v Česku na rozdíl od okolních zemí nikdy nebylo zavedeno.

Návrh na zlepšení struktury vozového parku v ČR pro vládu obsahuje dalších šest opatření, která by mohla věkovou strukturu aut změnit k lepšímu. MPO chce mimo jiné přimět státní instituce k vyššímu využívání operativního leasingu, které by podle něho vedlo ke zvýšení obrátky relativně mladých ojetin na trhu. Zároveň si od tohoto kroku slibuje úspory na pořízení nových referentských vozů v řádu až statisíců korun.

Úřadů se týká i zavedení příspěvku na nákup aut s alternativní pohonem, kdy na každý elektromobil dostane veřejná správa 150.000 Kč, na nákup hybridu 100.000 Kč a na auto s pohonem na CNG 50.000 korun. Program by se měl rozjet ještě letos. Státní správa by navíc podle návrhu MPO měla od roku 2018 pořizovat v rámci pravidelné obměny vozidel polovinu aut v rámci veřejných zakázek na alternativní pohon.

Při nákupu nových aut by měl systém bonusů a malusů v rámci registrace motivovat motoristy k nákupu vozidel s nízkými emisemi skleníkových plynů. Bonus při registraci by se navíc mohl zvýšit při předložení dokladu o ekologické likvidaci starého vozidla. Součástí navrhovaných opatření MPO je také analýza současných forem zpoplatnění a zdanění vozidel, tedy například silniční daně, dálničních známek a mýta. Materiál uvádí, že například zavedení silniční daně pro všechny osobní i lehké užitkové vozy by znamenalo roční příjem fondu dopravy nejméně 4,5 miliardy Kč.

Dalším opatřením je zavádění nízkoemisních zón v centrech měst, kam budou mít povolený vjezd jen vozy plnící emisní limity.

Pokud se ČR chce přiblížit vyspělým evropským zemím, je podle ředitele Škody Auto v ČR Luboše Vlčka zapotřebí zvýšit koeficient obměny vozového parku. "První registrace nových osobních automobilů jsou z pohledu potřeb obnovy vozového parku ve srovnání s EU stále nízké. Bez aktivního přístupu všech zainteresovaných stran se současný negativní trend pravděpodobně nepodaří v dohledné době zvrátit. Nevoláme po šrotovném, ale po dlouhodobé koncepci obnovy vozového parku v ČR, důstojné země, která se odvolává na status automobilové velmoci," řekl Vlček.

Počet osobních aut v registru vozidel letos za pololetí podle Svazu dovozců automobilů vzrostl o 116.000 na 5,275 milionu. Proti konci roku 2015 se zvýšilo i stáří vozidel ze 14,3 na 14,9 roku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů