Čtvrtek, 28. března 2024

Majitelé domů v České Lípě mohou žádat o dotace na čističky

 Majitelé domů v České Lípě mohou žádat o dotace na čističky

Majitelé nemovitostí v okrajových částech České Lípy mohou ještě žádat o dotace na výstavbu malých čistíren odpadních vod. Program určený pro místní části Okřešice, Vlčí Důl, Vítkov, Heřmaničky, Písečná a část lokality Kopeček schválili zastupitelé na konci roku 2015, k dispozici je v něm 17 milionů korun. V loňském roce se už uskutečnila dvě kola, kdy mohli zájemci žádosti podávat. Od Nového roku začalo třetí, které skončí 30. června. Zatím zastupitelé rozdělili 328.000 korun, sdělila ČTK mluvčí radnice Monika Bayerová.

Dotace na čističku jsou určeny obyvatelům v okrajových lokalitách města, kde není technicky možné nebo ekonomicky vhodné budovat veřejnou síť splaškové kanalizace. O dotaci může požádat každý vlastník nemovitosti bez ohledu na to, zda je určena k trvalému bydlení či rekreaci. Nesmí mít ale žádné dluhy vůči městu. Podobný program mělo v minulosti město pro část Častolovice. Využili ho vlastníci více než poloviny z 50 vytipovaných nemovitostí a radnice na dotacích rozdělila 2,3 milionu korun. Připraveno měla pět milionů.

"Průzkumem bylo zjištěno, že se teď celkem jedná o cca 170 domácností," řekl místostarosta Juraj Raninec (ODS). Na jednu nemovitost je podle něj možné získat dotaci maximálně 100.000 korun. "Je možné žádat na čistírny nové nebo i dříve vybudované. Do uznatelných nákladů patří výdaje na projektovou přípravu, nákup technologie, instalaci a napojení čistírny i následný monitoring po dobu deseti let. Dosud se nestalo, aby zastupitelstvo žádost občanů splňující předepsané náležitosti neschválilo," poznamenal Raninec. Program podle něj nepředepisuje konkrétní typ čistírny, dotace radnice vyplácí až po jejím dokončení.

Dotace na domovní čističky, ale třeba i na kanalizační přípojky nabízejí obyvatelům od roku 2013 například i v Jablonci nad Nisou. V městském Fondu na zlepšení úrovně bydlení na to byl loni milion korun. Na žádosti za bezmála 683.000 korun se ale už nedostalo, šanci žadatelé dostanou znovu letos, kdy by mělo být k dispozici víc peněz. Rozpočet budou ale zastupitelé teprve schvalovat. V minulých letech podpořila tamní radnice 52 žádostí za necelé tři miliony korun. Loni dostala dalších 46 žádostí. "Je vidět, že zájem o program roste, proto ho chceme posílit," řekl ČTK jablonecký primátor Petr Beitl (ODS).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů