Pátek, 19. dubna 2024

Vláda chce proti smogu využít peníze EU, podporovat elektromobily

Vláda chce proti smogu využít peníze EU, podporovat elektromobily

Vláda chce k prevenci opakování smogových situací využít peníze z Evropské unie, podporovat používání elektromobilů či pracovat na urychlení kotlíkových dotací. Po projednávání aktuálních problémů se smogem na vládě to dnes řekl novinářům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) nebude stát obcím nařizovat, jak zavádět například nízkoemisní zóny, povede k tomu podle něj tlak voličů.

Sobotka uvedl, že pro rozšiřování počtu elektromobilů se musí rozvinout infrastruktura. "Když se podíváte na hustotu nabíjecích stanic, tak to není dobrá situace," řekl před jednáním kabinetu. Na odpolední tiskové konferenci dodal, že je důležité pro tyto účely využít peníze, které jsou k dispozici z Evropské unie.

Současná situace je podle Sobotky důsledkem meteorologických podmínek, které vláda neovlivni, a množstvím znečištění v ovzduší. Současný zákon o ochraně ovzduší obsahuje celou řadu nástrojů, kterou mohou proti smogu používat obce a města, například regulační řád a nízkoemisní zóny, dodal. "Ty nejsou dostatečně využívány. Není třeba schvalovat nové zákony, je třeba na úrovni obcí a měst využívat ty možnosti, které jsou dány," uvedl a zopakoval, že taková opatření zatím neplatí nikde.

Ministr Brabec po projednávání bodu o smogu na vládě novinářům řekl, že se kabinet shodl na co největším urychlení projektů čisté mobility pro stát, kraje i obce. "Dotační peníze už tam dneska jdou, ale musíme to urychlit," řekl. Vláda podle něj nebude městům nařizovat, jak zavádět nízkoemisní zóny, ale obce o tom budou uvažovat už na základě tlaku voličů.

Členové vlády chtějí využít na rozvoj elektromobility využít peníze, které jsou k dispozici z fondů EU. "Zrychlíme také systém kotlíkových dotací a vyzveme krajské úřady, aby zvážily rozsah regulace podniků," uvedl Brabec. Dovedl by si představit i příspěvek obcím na to, aby mohly najímat manažery, kteří jim s realizací různých projektů pomohou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů