Čtvrtek, 28. března 2024

Brabec: Česko sníží závislost na fosilních palivech i bez zákona

Brabec: Česko sníží závislost na fosilních palivech i bez zákona

Česká republika je schopna i bez antifosilního zákona úspěšně snižovat svoji závislost na fosilních palivech, a dělá to dokonce v předstihu. V pořadu 20 minut Radiožurnálu to dnes řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Zákon, jehož příprava byla odložena, měl v budoucnu snížit závislost Česka na ropě, zemním plynu a uhlí. Brabec uvedl, že antifosilní zákon by byl v tuto chvíli pro stát předčasný, přitom jeho příprava byla součástí programového prohlášení vlády za podmínky, že se neohrozí konkurenceschopnost země.

Ministr také řekl, že zákon vyjednával dlouho i s tripartitou, protože jednou z podmínek bylo získat její souhlas. Ukázalo se ale podle něj, že by ČR měla zákon, který by svoji roli začal plnit až po roce 2030.

"Naše aktuální závislost na fosilních palivech je jedna z nejvyšších v Evropské unii," reagoval pro ČTK na Brabcovo vyjádření ředitel Hnutí DUHA Jiří Koželouh. Antifosilní zákon je podle něj potřeba stanovit kvůli dlouhodobým cílům, jaké si dávají západní státy, aby se ekonomika dobře připravila.

Zákon je teď podle ministra nepřijatelný pro politickou reprezentaci, ani by významně nezměnil cestu ČR. "Ale vůbec to neznamená, že někdy v budoucnu, až třeba bude jasné, jak dopadnou jednání v rámci Evropské unie třeba o pokračování o obchodování s emisními povolenkami a Česká republika třeba bude potřebovat nějaké další vodítko, co bude po roce 2030, že se naši následovníci k tomu antifosilu nevrátí. Ale klíčové je, že my se podle něj chováme a opravdu to funguje," zdůraznil Brabec.

Do roku 2030 je ČR podle Brabce jednoznačně vázána evropskými závazky, k nimž se přihlásila v klimatickém balíčku. Do té doby musí snížit emise oxidu uhličitého oproti roku 1990 minimálně o 40 procent. Teď se podle ministra v Evropské komisi řeší otázka, co bude po roce 2030 a jak se bude obchodovat s emisními povolenkami. Ministr také odmítl, aby nepřipravený zákon byl spojován se současnou smogovou situací.

Ředitel Hnutí DUHA, které ministerstvo za odložení zákona kritizuje, na to ale řekl, že nelze srovnávat cíle pro rok 1990 a současnost. Stát snížil od roku 1990 emise skleníkových plynů už o 34 procent. Dosáhl ale toho tím, že už od 90. let výrazně klesla těžba uhlí a zastavily se některé průmyslové provozy, připomněl Koželouh.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů