Čtvrtek, 28. března 2024

Nová analýza ukazuje, jak neopodstatněné obavy ze ztráty konkurenceschopnosti demotivují průmysl investovat do čistých technologií

Nová analýza ukazuje, jak neopodstatněné obavy ze ztráty konkurenceschopnosti demotivují průmysl investovat do čistých technologií

Kvůli obávám ze ztráty evropské konkurenceschopnosti získává řada průmyslových sektorů více povolenek, než potřebuje k pokrytí svých emisí. Tím se motivace investovat do čistých technologií ztrácí. (1)

Sektory, které jsou tzv. ohroženy únikem uhlíku, tedy u nich hrozí riziko, že by v důsledku nákladů na nákup povolenek přesunuly svou výrobu do zahraničí, dostávají povolenky zdarma. (2) Jejich seznam byl však sestaven příliš velkoryse. Například český sektor výroby cementu je na cestě k vytvoření celkového přebytku v hodnotě více než 540 milionů korun v roce 2020. (3)

Emise v rámci systému EU ETS klesaly průměrně o 3,0 % ročně. (4) Z toho energetický sektor snižoval emise o 4,5 % ročně, zatímco emise průmyslových podniků klesaly o pouhých 0,7 % ročně. Podobný nepoměr platí i pro Českou republiku, kde emise průmyslových podniků v posledních letech dokonce lehce rostly. Během právě probíhajícího vyjednávání o reformě systému politici dosud zamítli všechny návrhy, které by udílení povolenek zdarma omezily na ta skutečně potřebná odvětví.

Modely ukazují, že většina přealokovaných průmyslových firem bude v přebytku i po následující desetiletí (2021-2030). Je na čase zvážit zavedení účinnějších forem ochrany průmyslu. Například uvalení povinnosti pro určitá odvětví nakupovat povolenky i pro zboží vyrobené mimo EU (tzv. Import Inclusion System). Takové opatření spolu s navýšením celkové ambice EU ETS a s vyřešením přebytku povolenek v systému by vrátilo důvěru v systém emisního obchodování a zvýšilo by cenu povolenek.

Barbora Urbanová z Centra pro dopravu a energetiku komentovala:

,,Systém emisního obchodování trpí hned několika nešvary, přičemž rozdávání povolenek zdarma, místo jejich prodeje v aukcích, je jedním z nich. Ochrana evropského průmyslu je namístě, ale musí být lépe zacílená na sektory, které to prokazatelně potřebují. Čím více povolenek rozdá Česká republika zdarma, tím méně výnosů získá na podporu oblíbených programů jako je Nová zelená úsporám."

Aleksandra Mirowicz z britského analytického think-tanku Sandbag komentovala:

,,Česká republika nedávno významně pomohla vylepšit pozici Rady pro reformu emisního obchodování. Nebylo to však zadarmo, nýbrž výměnou za další navýšení počtu povolenek rozdávaných zdarma. Budou-li firmy nadále dostávat povolenky zdarma, pobídka pro investice do nízkouhlíkových technologií se v mnoha průmyslových sektorech v EU, ale i v ČR ztrácí. Není nám jasné proč a jak dlouho ještě by některé sektory průmyslu měly navyšovat přebytky zdarma získaných povolenek. Přitom funkční systém EU ETS může napomoci k naplnění Politiky ochrany klimatu."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů