Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Hlas pro tento den: Konipas bílý

20.03.2002  |  125× přečteno      vytisknout článek

Konipas bílý je nejznámějším ze tří druhů našich konipasů. Můžeme se s ním u nás setkat prakticky po celém území, přičemž početnější je v nižších polohách, ale vystupuje i do hor, kde svým štěbetáním a švitořivým zpěvem oživuje i vysoko položená místa.

Ornitologové se často snaží přiblížit lidem hlasové projevy ptáků, ne vždy je to jednoduché, u konipasa bílého je ovšem zajímavé, že se většinou shodují na přepisu pro jeho vábení jako \"živlis\" nebo \"givlis\". Toto vábení totiž tvoří podstatnou součást jeho zpěvu. Pro konipasa bílého existuje u nás řada starších lidových názvů, přičemž většina z nich si všímá jeho charakteristického znaku, a to je pocukávání ocasem. Nejběžnější název je třasořitka, podobně na Slovensku mu říkají trasochvost. Konipas bílý je tažný druh, který od nás odlétá do jižní Evropy a dokonce i do severní Afriky. Vrací se k nám brzy na jaře, někdy dokonce i v posledních únorových dnech. To určitě přispělo k jeho obrovské oblibě mezi venkovským lidem, protože byl jedním z prvních poslů jara, a to poslem, který zůstal někde hned ve vesnici a tam pobíhal po střeše a po dvoře, zatímco skřivani, kteří se také objevují koncem února, většinou vysoko na obloze jen protáhli a zmizeli neznámo kam. Konipas bílý (Motacilla alba) je štíhlejší než vrabec, s dlouhým ocasem, kterým při chůzi pocukává. Sameček má na hlavě černobílou kresbu, samička černošedou. Mláďata jsou svrchu nahnědle šedá a na hrdle mají tmavě hnědou pásku. Žije v otevřené krajině v blízkosti vod, často na okrajích i uprostřed lidských sídel; u nás je zcela běžný. Hnízdo si staví na nejrůznějších místech - v polodutinách a výklencích, nízko na stromech a v keřích, v různých technických zařízeních (dokonce např. v tlampači místního rozhlasu) nebo na zemi. Na 5 až 6 bělavých, hnědě skvrnitých vejcích sedí jen samička, sameček se podílí až na krmení mláďat. Potrava téměř výhradně živočišná (drobný hmyz). Hnízdí až třikrát ročně. Naši ptáci zimují v západní Evropě, Středomoří a v Africe mezi Saharou a rovníkem, kam odlétají v říjnu; vracejí se v březnu. Jaroslav Škopek Zvukový záznam hlasu konipasa naleznete na www-ext.rozhlas.cz


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist