Pátek, 29. března 2024

Vyznejte se v pojmech

Biopotraviny se dají koupit už ve večerce na rohu. Přírodní kosmetika se pomalu dostává i do malých drogérií. Ale jak se vyznat ve značení bioproduktů?

Vyznejte se v pojmech

Bio

Za biopotravinu lze považovat pouze takový potravinářský výrobek, který prošel procesem certifikace. Poznáte to na obalu pomocí českého loga pro biopotraviny, zelenobílé bio zebry, a označením bio nebo produkt ekologického zemědělství. Správně označená biopotravina nese i číslo kontrolní organizace, která certifikaci provedla. Současně mohou výrobci používat celoevropskou značku pro biopotraviny. U nebalených produktů, jako jsou ovoce, zelenina nebo pečivo, je prodejce povinen na požádání ukázat certifikát bio kvality.

Přírodní

Označení přírodní, které se často objevuje na kosmetických, ale i potravinářských výrobcích, nemá žádnou oporu v zákoně. Nic spotřebiteli nezaručuje, že si kupuje skutečně přírodní produkt. Tedy nelze se podle tohoto označení řídit při nákupu. "Přírodní" může být i zcela chemický výrobek, který nemá s přírodou nic společného.

Fairtrade

Cílem Fairtrade je dát šanci lidem z rozvojových zemích vymanit se vlastními silami z bludného kruhu bídy a žít důstojný život. Nad užívám známky Fairtrade bdí certifikační a kontrolní asociace Fairtrade Labelling Organizations (FLO). Výrobky Spravedlivého obchodu poznáte mimo jiné podle loga. V současnosti je do programu FAIRTRADE zapojeno téměř 1,5 milionu pěstitelů, zemědělských pracovníků a řemeslníků v 58 zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky.

CPK

Tato zkratka znamená, že si kupujete Certifikovanou přírodní kosmetiku. Máte tak záruku kvalitního výrobku, který je skutečně přírodního původu. Certifikát je dobrovolný a záleží na výrobci, zda se k němu připojí. Certifikát znamená, že kosmetika obsahuje pouze přírodní suroviny. Naopak nejsou při její výrobě použity ropné produkty, silikony ani geneticky modifikované organismy. Výrobky nejsou testovány na zvířatech a neobsahují suroviny z mrtvých zvířat, jako jsou kolagen nebo glycerin.

Organic

Všechny potravinářské výrobky, které se prodávají v Česku, musí mít na obalu informace v češtině. Pokud si ale koupíte zahraniční produkt, může se na obalu objevit nápis organic a příslušný symbol biocertifikátu.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů