Pátek, 19. dubna 2024

První LED dioda, která dokonale nahrazuje 40 W klasické žárovky

První LED dioda, která dokonale nahrazuje 40 W klasické žárovky

Parathom Classic společnosti OSRAM je první světelnou diodou na světě, která má tvar klasické žárovky a šroubovací patici, takže umožňuje velmi snadno plně nahradit 40 W klasickou žárovku. k vytvoření stejné intenzity světla přitom potřebuje pouhých 8 W, což je o 80 % méně energie. Navíc s průměrnou životností 25 000 hodin vydrží pětadvacetkrát déle než klasická žárovka. Každá tato dioda tak podle výrobce ušetří na elektrické energii téměř 5.000,- Kč a více než 400 kg emisí CO2. "Model Parathom Classic přináší tu nejmodernější a energeticky nejúspornější osvětlovací technologii. Jsme rádi, že můžeme uvést na trh první světelnou diodu ve tvaru klasické žárovky, která představuje jejího skutečného nástupce 40 wattové klasické žárovky. Tento krok urychlí nástup diodové technologie jako alternativy osvětlení klasického typu," uvádí Christian Schraft, ředitel divize Consumer Lighting společnosti OSRAM.

Model Parathom Classic je mimořádně kompaktní, nerozbitný a dobře odolává vibracím, takže se skvěle hodí ke všem možným způsobům využití. Navíc neobsahuje rtuť a jeho světlo netvoří ultrafialové ani infračervené záření. Vzhledem k tomu, že součástí diody je i elektronický řídicí systém, musí se ovšem po dosloužení zlikvidovat jako elektronický odpad, např. v recyklačním sběrném centru.

Reflektorová řada světelných diod Parathom nabízí světelné efekty a umožňuje zvýrazňující osvětlení, takže se podle výrobce skvěle hodí ke zvýraznění nejrůznějších obrazů, předmětů nebo rostlin a zdroje z řady Parathom Deco nabízejí možnost širokého spektra barev, např. modré, zelené, červené, žluté nebo jejich kombinaci.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů