Pátek, 29. března 2024

Titul Strom roku 2009 opět získala lípa

Titul Strom roku 2009 opět získala lípa

Osmý ročník oblíbené celostátní ankety Strom roku 2009, kterou pořádá Nadace Partnerství, zná od čtvrtečního večera svého vítěze. Nejsympatičtějším stromem se již po čtvrté za sebou stala lípa, a to Kotelská lípa z Libereckého kraje. Druhé místo obsadila Mladějovická lípa, na třetí příčce se umístil Kladrubský dub. Slavnostní vyhlášení proběhlo na Koncertě pro stromy, kde zazpívala Marta Kubišová. Generálním partnerem ankety a programu Stromu života je společnost Skanska, která na něj v letošním roce věnuje 5 milionů korun.

Tisíciletá lípa rostoucí v osadě Kotel nedaleko Osečné obdržela díky rozsáhlé kampani občanského sdružení Naše Podještědí přes 11 tisíc hlasů. Kotelští získali pro "svůj" strom zejména příznivce z okolních obcí a škol. Na hlasovací archy se však podepisovali také čtenáři Krajské vědecké knihovny v Liberci či zákazníci Podještědského knihkupectví. Dana Jadrná, předsedkyně sdružení bojujícího proti těžbě uranu v Podještědí, převzala 22. října na Koncertě pro stromy vítězný titul a šek na ošetření lípy na jaře roku 2010. "Za svým vítězstvím si Kotelská lípa tvrdě šla. Od samého začátku ankety se držela v jejím čele, což svědčí hlavně o nadšení a skvělé kampani jejích navrhovatelů," uvedla Adéla Badáňová z Nadace Partnerství. Druhou příčku obsadila Mladějovická lípa se zaslouženým počtem 7 805 hlasů, třetí se s 6 387 hlasy umístil památný dub rostoucí nedaleko benediktinského kláštera v Kladrubech.

Hlasování v anketě Strom roku je zpoplatněno a jeho výtěžek směřuje do veřejné sbírky určené na výsadbu stromů. "Každý, kdo v anketě některý ze stromů podpořil, tak obrazně řečeno zasadil další strom," vysvětlila Badáňová. "V letošním ročníku se podařilo vybrat plných 170 tisíc korun, které budou rozděleny mezi žadatele o grant na výsadbu stromů," doplnila Magdaléna Dobišová ze společnosti Skanska. Každoročně tak díky anketě vyrostou desítky nových alejí nebo stovky stromů v areálech škol a obecních parcích.

V anketě Strom roku však nejde pouze o získaní vítězného titulu. Pozornost si zaslouží také příběhy finálových stromů. Pod prastarou Mladějovickou lípou si údajně odpočinul Prokop Holý, když v roce 1430 procházel se svými vojsky krajem. Kladrubský dub v osmdesátých letech neunikl pozornosti Jiřího Čechury a jeho mladých přírodovědců, kteří o tento strom pečují až doposud. Zlámanská oskeruše a Kamenická lípa se staly symbolem své obce, pod Lípou v Maršově se skrývá vzkaz pro budoucí generace. "Cílem ankety je v neposlední řadě upozornit na krásné a zajímavé stromy, které mnohdy úzce souvisí s životem určité skupiny lidí, s historií obce, ale i celé naší země," dodala na závěr Adéla Badáňová.

Více informací ráda poskytne:
Adéla Badáňová, Nadace Partnerství, Strom života
tel.: 515 903 123, mobil: 721 468 231, e-mail: adela.badanova@nap.cz
Dana Jadrná, občanské sdružení Naše Podještědí, mobil: 728 027 045, JadrnaD@seznam.cz

Výsledky Ankety Strom roku 2009
1. Lípa v obci Kotel-Osečná, Liberecký kraj 11 281 hlasů
2. Mladějovická lípa, Olomoucký kraj 7 805 hlasů
3. Dub u kláštera v Kladrubech, Plzeňský kraj 6 387 hlasů
4. Jasan ve Světlé Hoře, Moravskoslezský kraj 6 017 hlasů
5. Lípa Samaritánka v Hradišti, Jihomoravský kraj 4 656 hlasů
6. Lípa u fary v Horním Maršově, Královéhradecký kraj 2 631 hlasů
7. Lípa v Kamenici nad Lipou, kraj Vysočina 2 383 hlasů
8. Zlámanská oskeruše, Zlínský kraj 2 314 hlasů
9. Dub u Postupic, Středočeský kraj 1 601 hlasů
10. Žeberská lípa, Ústecký kraj 836 hlasů
11. Pozořické vrby, Jihomoravský kraj 514 hlasů
12. Žižkova hrušeň v Otěvěku, Jihočeský kraj 219 hlasů

Celkový počet hlasů v anketě Strom roku 2009: 46 644
Výtěžek veřejné sbírky dosáhl částky: 170 460 Kč
Více informací o anketě Strom roku na www.stromzivota.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů