Pátek, 29. března 2024

Operátor Vodafone chystá stěhování do ekologicky šetrnější centrály

Další z velkých firem je na cestě z centra Prahy. Novou budovu postaví ve Stodůlkách firma Finep.

Operátor Vodafone chystá stěhování do ekologicky šetrnější centrály

Česká pobočka operátora Vodafone se za 3,5 roku odstěhuje ze stávajícího sídla Na Vinici ve Strašnicích. Od ledna 2015 bude sídlit v nové ekologické centrále, kterou pro něj v pražských Stodůlkách u stanice metra postaví společnost Finep. Uvedli to zástupci operátora.

Jedním z důvodů pro stěhování jsou rostoucí nároky Vodafonu na ekologické parametry sídla. Nová centrála o rozloze kolem 16 tisíc metrů čtverečních bude mít jako jedna z prvních administrativních budov v Praze certifikát LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) a díky ekologicky šetrnému chodu navíc operátor dlouhodobě významně ušetří provozní náklady.

Oproti Vinici bude Vodafone v novém sídle využívat asi o pětinu méně prostoru. "Je to hlavně díky lepší práci s prostorem a částečně i díky tomu, že část zaměstnanců využívá takzvaný flexi office, v rámci nějž mohou občas pracovat z domova," uvedl mluvčí Miroslav Čepický.

Změnu adresy operátor zvažoval zhruba poslední dva roky. Vedle Stodůlek byly ve hře například ještě objekty na Evropské ulici v Dejvicích. "Klíčovými parametry při výběru nového sídla byly co nejekologičtější provoz budovy s nízkou energetickou náročností a těsná blízkost metra, aby se zaměstnanci mohli snadno dopravovat," uvedla generální ředitelka Vodafonu Muriel Antonová. Vodafone se profiluje jako ekologický operátor. V minulosti snížil emise CO<sub>2</sub> ve své mobilní síti a využívá také hybridní a elektrická vozidla.

Současná nájemní smlouva v areálu Na Vinici, kde je Vodafone od roku 2000, vyprší začátkem roku 2015. I v novém sídle bude operátor v nájmu. Finep by měl začít stavět příští rok. V sousedství již má sídlo třeba Siemens a do lokality se má stěhovat i Komerční banka.

Stěhování do "zelené" budovy minulý týden oznámila i poradenská společnost PwC. Z Prahy 2 se přesune do budovy City Green Court. Od začátku roku 2013 si PwC v objektu, který buduje společnost Skanska, pronajme 12 tisíc metrů čtverečních kancelářských prostor. I City Green Court má být držitelem mezinárodního ekologického certifikátu LEED.


Co je to LEED?
Certifikace v rámci systému LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) hodnotí budovy z pohledu jejich celkového vlivu na životní prostředí.

Hodnocení je založeno na systému kritérií, mezi něž patří například energetická úspornost provozu budov, efektivní využití zdrojů vody a tepla, dostupnost veřejnou dopravou a alternativní možnosti přepravy, inovace konstrukčního řešení či použití k životnímu prostředí šetrných materiálů.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů