Úterý, 16. dubna 2024

Belgie plánuje vyrábět elektřinu z mořských vln

Belgie plánuje vyrábět elektřinu z mořských vln

ilustrační obrázekBelgie začala testovat první konvertor pro využití energie z mořských vln k výrobě elektřiny. Pokud konvertor v testu obstojí, stane se výnosným exportním produktem nejpokrokovější dostupné technologie vlámského konsorcia FlanSea. Inovativnímu projektu se dostalo podpory i ze strany belgické federální vlády, která si od něj slibuje vytvoření nových pracovních míst v sektoru obnovitelné energie.

Vytvoření konvertoru, který má brázdit moře ve formě bóje, byl iniciován Univerzitou v Gentu v roce 2010. Konvertor pro využití energie mořských vln projde v následujících měsících rozsáhlými testy, které by měly ověřit jeho odolnost vůči náročnějším klimatickým podmínkám, které bývaly kamenem úrazu při pokusech v jiných zemích. Vlámský konvertor byl zatím speciálně vyvinut na použití v mírném přímořském klimatu Belgie. Po ukončení testů zhodnotí zainteresované subjekty komerční hodnotu projektu, přičemž optimálním cílem by bylo, aby tato jednoduchá ale udržitelná technologie získávání energie nahradila znečišťující naftové generátory.

Pokud budou testy úspěšné, mohly by zanedlouho plout okolo parků větrných elektráren belgického pobřeží stovky takovýchto zařízení. Odhadovaná kapacita konvertorů ve výši 100 kilowattů se vyrovná asi dvacetině až padesátině energie, kterou vygenerují klasické parky větrných elektráren na moři. Nicméně dle názoru vedoucího projektu z gentské univerzity, by konvertory mohly být velmi užitečné v kombinaci se zmíněnými větrnými turbínami.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO v Bruselu.

ZDROJ: businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů