Pátek, 29. března 2024

LIFE SCIENCES FILM FESTIVAL VYHLÁSIL VÍTĚZNÉ DOKUMENTY ROKU 2013

LIFE SCIENCES FILM FESTIVAL VYHLÁSIL VÍTĚZNÉ DOKUMENTY ROKU 2013

Hlavní cenu LSFF pro rok 2013 si odnesli nizozemští tvůrci zahajovacího snímku festivalu DNA: Sny a realita. Porotu nejvíce zaujalo zvolené téma, které reflektuje dnešní realitu vědeckého výzkumu i převratných možností v genomice a sekvenování. "Zatímco zmapování prvního lidského genomu stálo západní země 3 miliardy dolarů z veřejných zdrojů. Dnes stojí mapa genomu tisíc dolarů. Nárůst efektivity tohoto obou je mnohem rychlejší než dynamika rozvoje IT technologií," komentoval vítězný snímek přední český expert na biotechnologie prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc. "Dokument o BGI, Pekingském genomickém institutu, je toho dokladem. Cením si ho však i proto, že se nespokojuje jen s popisem tohoto gigantického podniku, ale kombinací úhlů pohledů staví práci těchto vědců do širšího kontextu a staví diváka před otázky, na které si musí hledat odpověď."

Ministerstvo zemědělství ocenilo práci německých dokumentaristů, kteří se zaměřili na farmářské počiny britského následníka trůnu Prince Charlese ve snímku Farmář a jeho princ.

Vedle hlavní festivalové ceny a ocenění Ministerstva zemědělství, vybírali nejlepší dokumenty zástupci šesti fakult a svého vítěze vyhlásila i studentská porota. Vítězné snímky byly vyhlášeny v podvečer ve středu 16. října v prostorách Klubu C České zemědělské univerzity v Praze, kde si ocenění za svou tvorbu převzali tvůrci devíti dokumentů.

Life Sciences Film Festival - Festival vědeckých filmů probíhá od pondělí 14. října do pátku 18. října a představuje na 120 dokumentárních filmů z 26 zemí světa. Ve svém konceptu unikátní akce propojuje nejnovější domácí i světové dokumenty se zázemím a celým vědeckým arzenálem České zemědělské univerzity. Další informace včetně programu a katalogu filmů naleznete na www.lsff.cz. Aktuality na https://www.facebook.com/lifesciencesfilmfestival#

Zástupci z řad studentů zvolili jako nejlepší dokument festivalu kanadsko-francouzský snímek nabízející fascinující exkurzi do světa pavouků Super Spider.

Množství témat rezonujících ve festivalovém programu reflektují ceny, které rozdávali zástupci jednotlivých fakult. Cenu děkana Fakulty Agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů si odnesl snímek českého režiséra Martina Slunéčka Globální konina, který se zaměřil na problematiku koňského masa.

Děkan Provozně ekonomické fakulty vyzdvihl francouzsko-německý dokument Voda vydělává, aneb jak soukromé korporace bohatnou na vodě. Jak název napovídá, tvůrci se soustředili na odhalení praktik privátních společností při správě vodních zdrojů.

Věrný obraz současného nedokonalého pojetí rozvojové pomoci zemím třetího světa, které ve svém filmu Sladký jed předložil režisér Petr Heller, vyneslo autorům ocenění děkana Fakulty tropického zemědělství.

Cenu děkana Technické fakulty obdrželi nizozemští tvůrci snímku Proti světlu: budoucnost s čistou technologií, kteří přestavili možnosti, jež nabízí mezioborové propojování nových technologií.

Dokument Muž, který sází stromy zvítězil u zástupců Fakulty lesnické a dřevařské a český režisér Michal Gálik si tak odnesl cenu děkana této fakulty.

Propojením mimořádně inovativního využití filmařských technik s výsledky nejnovějších botanických výzkumů zaujali autoři kanadského dokumentu Vychytralé rostliny a vysloužili si tím Cenu děkana Fakulty životního prostředí.

Life Sciences Film Festival probíhá na půdě České Zemědělské univerzity až do pátku 18. října. Závěrečný festivalový den nabídne návštěvníkům bohatý program - kromě dvou desítek inspirativních projekcí kupříkladu exkurzi do experimentálního pivovaru ČZU.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů