Čtvrtek, 28. března 2024

Předpoklady využití vodních elektráren ve světě

Předpoklady využití vodních elektráren ve světě

Důsledkem stoupající spotřeby energie je zvyšování emisí skleníkových plynů. Zájem o využívání zelených energií, mezi které patří i vodní elektrárny, souvisí se snahou zvyšování emisí zabránit. Ze zprávy publikované společností GlobalData, která se týká rozvoje využití hydroelektráren ve světě, vyplynulo, že vodní elektrárny jsou nejvyužívanějším obnovitelným zdrojem energie.

Předpokládá se, že do roku 2020 dojde k navýšení objemu instalovaných kapacit z loňských 1064 GW na 1407 GW. Celkové investice by v takovém případě dosáhly 75 miliard dolarů.

Důvodem pro široké využívání vodní energie je fakt, že hydroelektrárny se díky své dlouhé životnosti, efektivitě a vedlejším přínosům, které doprovázejí jejich výstavbu, staly z hlediska životního prostředí nejudržitelnějším zdrojem čisté energie.

Vodní elektrárny dnes vyrobí přibližně 3300 TWh ročně, což představuje 16 procent globální produkce elektřiny. 60 zemí hydroelektrárny díky příznivým geografickým podmínkám využívá k uspokojení nadpolovičního objemu domácí poptávky. Největší producenty bychom našli v Asii, kde jsou hlavními představiteli Čína, Indie a Indonésie. Na asijském kontinentě tvoří vodní elektrárny 41 procent všech instalovaných kapacit. Následuje Evropa s 25 procenty, Severní Amerika s 19 procenty, Jižní a Střední Amerika s 12 procenty a Blízký východ a Afrika s třemi procenty. Do roku 2020 se předpokládá největší nárůst produkce v Asii a v Evropě. Za favority v nárůstu investic do tohoto odvětví jsou považovány státy uskupení BRICS, konkrétně Čína, Indie a Brazílie. Čína je již dnes označována za největší trh malých hydroelektráren.

Uspokojení rostoucí světové poptávky po energii, a to pokud možno udržitelným způsobem, bude klíčovou prioritou pro následující desetiletí. Předpokládá se, že Indie bude do roku 2020 největším světovým spotřebitelem energie a poptávka po ní bude v této zemi větší než v Číně. Problém získávání energie tak řeší i rozvojové ekonomiky, což potvrzuje fakt, že nejambicióznější projekty vodních elektráren se chystají právě v rozvojových zemích a zaměřují se na řeky jako Nil, Amazonka, Mekong, Brahmaputra nebo Zambezi. Významným aspektem, který může mít na tento trend vliv, je však i mimořádný rozvoj těžby břidlicové ropy ve Spojených státech.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů