Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Krása dřeva vyplaveného mořem na pobřeží a také alergie na chemikálie. To byly dva důvody, proč Dave Forsyth začal vyrábět surfová prkna šetrná k životnímu prostředí. Ve své dílně v evropské Kalifornii, jak sám nazývá jižní část Walesu, vznikají surfy značky Driftwood: nejsou dřevěná jen na povrchu, ale místo pěnové náplně mají dřevěné žebroví i uvnitř. Forsyth v nich vidí nejenom hold tradičním prknům surfařských průkopníků, ale i kus poctivého řezbářského řemesla a moderního designu, který navíc vydrží mnohem déle než klasické surfy.

Pokud Ukrajina do pondělka nesplatí dluh za již dříve odebraný plyn v částce 1,95 miliardy dolarů (zhruba 400 miliard Kč), ruský monopolní vývozce plynu Gazprom jí zastaví veškeré dodávky. Ukrajina podmiňuje zaplacení sjednáním nové dohody o dodávkách plynu. Moskva tento týden navrhla Kyjevu snížení ceny o sto dolarů na 385,50 USD za tisíc m3. Ukrajinská vláda to ale odmítla.

Koncern Kering, pod který patří luxusní značky jako Bottega Veneta, Gucci anebo Saint Laurent Paris, byl časopisem Newsweek zvolen čtvrtou nejohleduplnější společností z hlediska životního prostředí na světě. Na vrchol žebříčku Newsweek Global 500 Green Rankings se vyšplhala rovněž francouzská telekomunikační společnost Vivendi. Kering je tak jedničkou ve svém segmentu, následován značkami Dior na 15. příčce, Adidas na 17., Nike na 21. a Richemont na 33. pozici.

V hloubce kolem 600 kilometrů pod zemským povrchem se nachází obrovské množství vody - přinejmenším třikrát více, než kolik jí v současnosti naplňuje všechny světové oceány. Uvádí to studie amerických geofyziků z univerzity v Illinois, kteří svůj nový objev zveřejnili v časopise Science. Voda se podle nich nachází ve vrstvách minerálu ringwoodit.

Obáváme se, že to může paralyzovat stavební rozvoj ve Středočeském kraji a celé České republice.
Martin Danko
mluvčí skupiny Penta k zrušení ekologického posudku k rozšíření letiště Vodochody ministerstvem životního prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů