Pátek, 29. března 2024

MŽP opět povolilo začít průzkum pro hlubinné úložiště na Žďársku

MŽP opět povolilo začít průzkum pro hlubinné úložiště na Žďársku

Ministerstvo životního prostředí opět rozhodlo o stanovení průzkumného území pro úložiště radioaktivního odpadu v lokalitě Kraví hora na Žďársku. Správa úložišť tam díky tomu může provést první etapu geologických průzkumných prací. První loňské rozhodnutí ministerstva o průzkumu na Žďársku bylo zrušeno po odvolání dvou nevládních organizací. Nynější verdikt nabude právní moci za dva týdny, řekla dnes ČTK Tereza Bečvaříková ze Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO).

Pro stavbu hlubinného úložiště na použité palivo z jaderných elektráren bylo v Česku vytipováno sedm lokalit. Přípravy na průzkum zatím nejdál pokročily na Žďársku. U zbývajících šesti lokalit byly podány žádosti o průzkumné území v září 2013. "V současné chvíli již na všech lokalitách proběhla ústní šetření a čeká se na rozhodnutí ministerstva," uvedla Bečvaříková.

Aktivisté se dlouhodobě snaží celý proces zastavit, uvedla v dnešní regionální příloze Mladá fronta Dnes (MfD) "V České republice totiž chybí jasně nastavená kritéria jak pro výběr jednotlivých lokalit, tak i pro pravomoci dotčených obcí," řekl MfD Edvard Sequens z ekologického sdružení Calla. Po prostudování nynějšího ministerského rozhodnutí zváží, jestli proti němu podá odvolání. Další právní kroky podle deníku nevyloučil ani Martin Schenk ze sdružení Nechceme úložiště Kraví hora.

U Kraví hory ministerstvo poprvé schválilo stanovení průzkumného území v květnu 2013. Bývalý ministr životního prostředí Tomáš Podivínský ale toto rozhodnutí koncem minulého roku zrušil a vrátil k novému projednání. Znovu ministerstvo vyhovělo žádosti správy úložišť minulé pondělí.

Přípravné práce na první etapu geologického průzkumu budou na Kraví hoře zahájeny, jakmile toto rozhodnutí nabude právní moci, uvedla správa úložišť. Schválený průzkum bude obsahovat měření u povrchu, sondáže a odběr hornin neinvazivními metodami. SÚRAO chce práce začít co nejdříve, už na ně vybírá dodavatelskou firmu.

Osmi obcím, na jejichž území se tato lokalita rozkládá, vznikne nárok na čerpání státního příspěvku v celkové výši 9,93 milionu korun ročně. Tato částka má být vyplácena po celou dobu trvání průzkumu. Lokalita Kraví hora leží na území obcí Střítež, Moravecké Pavlovice, Bukov, Věžná, Sejřek a Milasín na Žďársku, zahrnuje i dvě obce na Tišnovsku - Drahonín a Olší.

Úložiště by v Česku mělo fungovat od roku 2065, jeho stavba potrvá 15 let. Vyhořelé palivo ze šesti jaderných bloků ČEZ se nyní ukládá do meziskladů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů