Pátek, 29. března 2024

MŽP: Průzkum pro úložiště se může provést v pěti lokalitách

MŽP: Průzkum pro úložiště se může provést v pěti lokalitách

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) povolilo v pěti lokalitách České republiky průzkum pro úložiště radioaktivního odpadu. Správa úložišť tam může provést první etapu geologických průzkumných prací a posoudit, zda jsou lokality pro hlubinné úložiště vhodné. ČTK o tom dnes informovala Tereza Bečvaříková ze Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Aktivisté se ale dlouhodobě snaží celý proces zastavit, také občané s úložišti nesouhlasí a odmítali je i v referendu.

"Ze zákona nic nebránilo vydat kladné rozhodnutí pro realizaci geologických neinvazivních prací," odpověděla na dotaz ČTK mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. Podle ní průzkum nemá dopady na životní prostředí.

Pro hlubinná úložiště na použité palivo z jaderných elektráren bylo v Česku vytipováno sedm lokalit. Z nich pět získala povolení k průzkumu. Na zbylá dvě rozhodnutí správa úložišť ještě čeká. Pokud kladná stanoviska nabudou právní moci, mají ze zákona dotčené obce nárok čerpat ročně pro jednu lokalitu příspěvky až 12 milionů korun. Celkem stát vyčlenil 72 milionů na rok. Peníze se budou obcím vyplácet po dobu, kdy bude průzkum trvat. V první etapě jde o geologické průzkumné práce, a to měření u povrchu, sběr dat, sondáže a odběr hornin pomocí neinvazivních metod.

Povolení dosud dostala lokalita Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březový potok poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdalena na Táborsku, Čihadlo na Jindřichohradecku a Kraví hora na Žďársku. Správa úložišť čeká na stanovisko o Hrádku na Jihlavsku a o lokalitě Horka pod Velkým Meziříčím.
Starostka Lodhéřova poblíž lokality Čihadlo Zdeňka Klesalová ČTK řekla, že se v roce 2004 v obci v referendu proti úložišti vyjádřilo 99 procent obyvatel. "Zlobí nás, že SÚRAO dlouho dobu tvrdilo, že bez souhlasu obcí se budovat nebude," reagovala. Ministerské rozhodnutí dostala, ale nemá ho prostudované, takže zatím neví, zda se odvolá. Rozhodnutí podle ní přišlo "načasovaně" po volbách. Nová zastupitelstva se sejdou v prvním listopadovém týdnu. Potom bude schůzka starostů, kteří se domluví na dalším postupu. "Pokud proti průzkumným pracím nic nezmůžeme, naše obec bude nejspíše zákonné finanční prostředky čerpat," dodala.

Lidem na Žďársku původně vadil záměr správy úložišť méně než jinde, protože jsou zvyklí na těžbu uranu. Předloni ale začalo aktivně vystupovat sdružení Nechceme úložiště Kraví hora. Starosta Bukova Jiří Vrbka má nyní za to, že se na území obce žádné technické průzkumné práce v terénu pro úložiště provádět nebudou, protože spolupráci se správou úložišť odmítli minulý rok obyvatelé Bukova v referendu. "Tady se mají pouze využívat stará data získaná před lety kvůli těžbě uranu," řekl dnes Vrbka ČTK. Kdysi prý byly v okolí této vesnice provedeny stovky vrtů.

"Takže nastává v celé ČR další boj okolo hlubinného úložiště. Budeme připravovat odvolání proti rozhodnutí pro území Březový potok. Jen musíme nejprve rozhodnutí, které má 38 stránek A4, pročíst a nastudovat," řekl dnes ČTK Petr Klásek, starosta Chanovic, které spolu s Pačejovem, Olšany, Kvášňovicemi, Maňovicemi, Velkým Borem už 11 let nesouhlasí s úložištěm ani s průzkumem. Podle Kláska je plošně načasované "rozesílání do desítek obcí v době mezivolební zajímavou náhodou". Klásek dodal, že v pondělí dostaly první rozhodnutí obce na lokalitě Kraví hora a dnes další čtyři lokality.

Úložiště by v Česku mělo fungovat od roku 2065, jeho stavba potrvá 15 let. Vyhořelé palivo ze šesti jaderných bloků ČEZ se nyní ukládá do meziskladů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů