Pátek, 29. března 2024

Vláda hodlá aktivně hájit drahou podporu jaderné energetiky

 Vláda hodlá aktivně hájit drahou podporu jaderné energetiky

Vláda dnes rozhodla, že Česká republika přistoupí jako vedlejší účastník do dvou žalob, které vůči Evropské komisi vede Rakousko a společnost Greenpeace Energy eG. Předmětem žaloby je rozhodnutí z října loňského roku, kterým tehdy končící komisaři umožnili Velké Británii a firmě EDF postavit dva bloky jaderné elektrárny Hinkley Point C za pomoci garantovaných cen elektřiny [1]. Žalující toto rozhodnutí nepovažují za slučitelné s právem EU, protože neodůvodněně zasahuje do nastavených pravidel svobodného trhu. Česká vláda chce ale aktivně hájit možnost udělit investorovi jaderných elektráren podobnou veřejnou podporu, protože jak sama uvádí v tuzemských podmínkách ,,takový krok není do budoucna vyloučen".

Pokud by ČEZ pro výstavbu dalších jaderných reaktorů čerpal obdobnou podporu, jakou získá projekt ve Velké Británii, tedy garanci minimální ceny po dobu 35 let, pak by takové náklady znamenaly citelné dopady na spotřebitele elektřiny případně státní rozpočet. Podle propočtů konzultační společnosti Candole Partners [2] by mohlo jít o jeden bilion korun. Podle propočtů zpracovaných pro Hnutí DUHA zohledňujících inflaci však může jít o částku třikrát vyšší [3].

Ze studie německého Fraunhoferova institutu vyplývá, že cena slunečních elektráren klesne v příštím desetiletí o třetinu, v dlouhodobém horizontu (do roku 2050) pak o dvě třetiny oproti roku 2015 [4]. Fotovoltaika by se tímto do deseti let měla stát nejlevnějším zdrojem elektřiny na zemi. Porazí tak zdroje jako uhlí nebo jaderná energetika. Dlouhodobě za takových podmínek dotovat provoz jaderných reaktorů se zdá být beznadějné.

Edvard Sequens, energetický konzultant Calla - Sdružení pro záchranu prostředí řekl: ,,Chtít dotovat provoz nových reaktorů poté, co je jaderná energetika v komerčním provozu více než 60 let, je pošetilý nápad. Rozhodně se nebude líbit všem, kteří tento účet vysoce převyšující dnešní podporu obnovitelných zdrojů najdou ve složenkách za elektřinu nebo v daních."

Další informace Vám může doplnit:
Edvard Sequens, e-mail: edvard.sequens@calla.cz, tel.: 602 282 399

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů