Pátek, 19. dubna 2024

Hasiči ve Zlínském kraji vyjížděli o víkendu k požárům v přírodě

Hasiči ve Zlínském kraji vyjížděli o víkendu k požárům v přírodě

Hasiči ve Zlínském kraji vyjížděli o víkendu k desítce požárů v přírodním prostředí. Zásahy se obešly bez zranění a také bez větších materiálních škod. Příčinou byla většinou nedbalost při používání otevřeného ohně. Řada lidí je nepoučitelných, řekl ČTK Roman Žemlička z Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje.

Hasiči dnes vyjížděli například do Zašové na Vsetínsku, kde hořelo asi 900 metrů čtverečních lesa. "Jednalo se o asi desetiletý smrkový porost. Příčinou požáru bylo pálení klestu po těžbě dřeva. Způsobená škoda činí 15.000 korun," uvedl Žemlička. Les hořel také ve Chvalčově na Kroměřížsku, byť jen na ploše asi 200 metrů čtverečních.

"Příčina byla stejná, nedbalost, tentokráte neznámé osoby, při manipulaci s otevřeným ohněm," dodal Žemlička. Pět jednotek ze Zlínského kraje pomáhalo také při požáru lesa v Bílých Karpatech u Javorníku na Hodonínsku nedaleko hranice Zlínského s Jihomoravským krajem. Hořelo na ploše přibližně 500 krát 500 metrů v těžko přístupném terénu.

Dnes nad ránem vzplanul i les u obce Valašská Bystřice na Vsetínsku, příčinou požáru byla znovu nedbalost. V sobotu hasiči pomáhali například v Nitranské ulici v Kroměříži, kde hořela tráva poblíž příjezdové cesty ke garážím. Jako příčina byla i tentokráte stanovena nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm nebo při kouření.

S požárem lesa se v sobotu potýkali i hasiči ve Vsetíně. Firma, která čistila prostor pod elektrickým vedením, si nachystala hromadu s odstraněnými náletovými dřevinami a zapálila ji. "Oheň se však rozšířil díky větru na plochu délky 30 metrů a šířky 20 metrů," popsal Žemlička s tím, že na vině bylo opět nedbalostní jednání.

"Opakovaně upozorňujeme obyvatele kraje, aby nespalovali trávu a raději ji dali na kompost. Odřezky větví a větve místo spalování odvezte na sběrný dvůr. Při spalování se totiž oheň často zakladateli vymkne z kontroly, vítr jiskru odnese a ta může založit i vážnější požár s následky v podobě zranění či vysoké materiální škody," upozornil Žemlička.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů