Čtvrtek, 25. dubna 2024

Australský politik zapálil řeku, aby upozornil na frakování

Australský politik zapálil řeku, aby upozornil na frakování

Australský politik zapálil řeku, aby přitáhl pozornost k metanu, který podle jeho slov uniká do vody kvůli těžbě s pomocí takzvaného frakování. Dramatické záběry plamenů tančících na hladině řeky už na internetu zaznamenaly více než dva miliony zhlédnutí.

Poslanec strany zelených Jeremy Buckingham zapálil kuchyňským zapalovačem bublinky metanu na řece Condamine ve státě Queensland, asi 220 kilometrů západně od Brisbane, napsala agentura AFP. Vyšlehnuvší plameny ho zaskočily, takže s nadávkou uskočil dozadu.

"Neuvěřitelné. Řeka v plamenech. Ať neshoří loď," dodal pak Buckingham. "Tohle je ta nejneuvěřitelnější věc, jakou jsem kdy viděl. Tragédie v povodí Murray-Darling."

Austrálie je hlavním světovým vývozcem zemního plynu, ale kontroverzní frakování už se v mnoha částech země stalo terčem kritiky a obav veřejnosti z ekologických následků. Farmáři a další vlastníci půdy se obávají, že frakování, při kterém je do země pod vysokým tlakem čerpána voda a chemikálie, aby narušily podloží a vytlačily plyn nahoru, může kontaminovat zdroje podzemní vody.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů