Pátek, 29. března 2024

Notifikace potvrdí, že podpora pro obnovitelné zdroje je správná

Notifikace potvrdí, že podpora pro obnovitelné zdroje je správná

Posuzování podpory obnovitelných zdrojů Evropskou komisí se blíží do cíle. Komise by během srpna a září měla potvrdit, že vyplácení podpory pro OZE je v souladu s evropskými pravidly. Tím by mělo nadobro skončit neustálé zpochybňování legitimity nároků provozovatelů na podporu výroby elektřiny z OZE. Rozhodnutí EK přinese uklidnění do sektoru výroby čisté energie a přispěje ke stabilizaci pracovních míst v sektoru. S očekávaným rozhodnutím souhlasí i vláda, provozovatelé čistých zdrojů a zástupci bank

Proces posuzování podpory obnovitelným zdrojům Evropskou komisí (tzv. notifikace) se blíží ke zdárnému konci, jak dnes uvedla náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Lenka Kovačovská. Evropská komise prověřila český systém podpory obnovitelných zdrojů, uvedených do provozu před rokem 2013, a podle náměstkyně Kovačovské považuje podporu za oprávněnou a v souladu s Evropskými pravidly pro státní podporu .

Schválení systému podpory OZE v ČR Evropskou komisí přinese uklidnění do celého sektoru čisté energetiky. Je důležitou a pozitivní zprávou nejen pro provozovatele obnovitelných zdrojů vč. obcí, zemědělců, místních občanů a podnikatelů, ale i pro jejich zaměstnance, financující banky a subdodavatele. "Je to dobrá zpráva, která věříme ukončí zpochybňování zákonné podpory a tím i principů právního státu", řekl Štěpán Chalupa, předseda Komory OZE.

Evropská komise v brzké době kladně vyřeší i další otevřené otázky:

Velmi pozitivní zprávou je rovněž skutečnost, že posuzování podpory pro nové malé vodní elektrárny a bioplynové stanice uváděné do provozu od roku 2016 je krátce před ukončením. MPO očekává potvrzení Komise, že ČR může vypsat podporu i těmto novým zdrojům. To umožní další rozvoj využívání čisté energie, větší energetickou soběstačnost i rozvoj regionů.

Další dobrou zprávou je rovněž avizované opětovné zahájení vyplácení podpory malým vodním elektrárnám, rekonstruovaným v letech 2013 až 2015. Těmto zdrojům byla na základě stanoviska Energetického regulačního úřadu zastavena podpora, a to kvůli chybě vzniklé schválením špatného pozměňovacího návrhu k zákonu. Z věcného pohledu však měly tyto zdroje dostávat podporu kontinuálně. Obnovení výplaty podpory by proto mělo být provedeno pokud možno bez prodlení, včetně zpětného uhrazení nevyplacené podpory a chybné ustanovení zákona by mělo být opraveno.

Štěpán Chalupa, předseda Komory OZE uvedl:

"Notifikace je náročná a komplikovaná, díky patří všem jak z Prahy tak Bruselu, kdo se na věcném procesu podílejí. Komise má potvrdit správnost podpory, to znamená, že podpora měla, je a má být vyplácena i nadále, to se očekávalo a nejen my jsme to říkali od začátku."

Jan Habart, místopředseda Komory OZE a předseda Českého sdružení pro biomasu - CZ Biom uvedl:

"Potvrzení komise o slučitelnosti podpory je důležitým zejm. pro provozovatele obnovitelných zdrojů vč. obcí, zemědělců, místních občanů a podnikatelů."

Vladimír Zachoval, člen předsednictva Komory OZE a předseda Cechu provozovatelů malých vodních elektráren uvedl:

"Očekáváme ukončení nejistoty a zpochybňování práv většiny provozovaných obnovitelných zdrojů vč. malých vodních elektráren, obnovení pokračování výstavby nových a co nejrychlejší vyřešení nešťastně pozastavené podpory pro některé rekonstruované. "

Michal Janeček, člen předsednictva Komory OZE a předseda České společnosti pro větrnou energii uvedl:

"Od partnerů z Německa víme, že jejich obdobný systém je správný, i proto jsme zpochybňování podpory považovali vždy za nepodložené, očekávané potvrzení Bruselu je dobrá zpráva."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů