Čtvrtek, 28. března 2024

Pravidla pro plnění Pařížské klimatické dohody budou jasná do dvou let, způsob kontroly také

Pravidla pro plnění Pařížské klimatické dohody budou jasná do dvou let, způsob kontroly také

Pravidla pro plnění Pařížské dohody budou hotová do roku 2018. Do té doby má být jasné, jakým způsobem se bude kontrolovat, že státy snižují emise tak, jak v Paříži slíbily. Také se nejpozději do dvou let určí, kdo a v jaké výši má pomoci s dlouhodobým financováním adaptace na změnu klimatu v nejvíce postižených zemích.

To jsou hlavní výsledky klimatické konference v marockém Marrakéši, která postupně spěje k závěru.

Jak v minulých dnech potvrdila konference OSN, globální spolupráce na ochraně klimatu pokračuje bez ohledu na výsledek voleb v USA. Státy v Maroku také dojednaly, že v roce 2018 vyhodnotí dosud předložené plány ke snižování emisí s ohledem na cíl smlouvy udržet nárůst teploty co nejníže pod dvěma stupni Celsia.

Ačkoli jsou konkrétní výsledky dvoutýdenního summitu skromné, ve zmíněných klíčových otázkách se podařilo dojednat posun.

Klára Sutlovičová z analytického centra Glopolis řekla:
,,Česká republika patří se 12 tunami oxidu uhličitého na obyvatele a rok k předním znečišťovatelům. Změnit by to měl konkrétní plán, jak se do poloviny století zbavit závislosti na fosilních palivech, který se vláda s podpisem Pařížské dohody zavázala připravit. Inspirativní příklady v Marrakéši představilo třeba Mexiko, Německo nebo Kanada."

Jiří Koželouh z Hnutí DUHA řekl:
,,Necelý rok po uzavření Pařížské dohody stále trvá celosvětová vůle zvládnout změnu klimatu. Důkazem je nejen to, že ratifikační procesy byly nebývale rychlé a dohoda již globálně platí, ale také fakt, že už 47 států má cíl zajistit 100 % energie z obnovitelných zdrojů. V následujících letech tedy budou ve výhodě státy, které se připraví. Je v zájmu Česka, abychom měli nejen jasný plán v podobě antifosilního zákona, ale také konkrétní opatření - jako je například podpůrné schéma pro obecní a občanské větrné elektrárny."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů