Úterý, 19. března 2024

Náklady na likvidaci havárie ve Fukušimě se prý zdvojnásobí

 Náklady na likvidaci havárie ve Fukušimě se prý zdvojnásobí

Neštěstí v jaderné elektrárně Fukušima z roku 2011 bude zřejmě japonskou vládu stát 22,6 bilionu jenů (5,1 bilionu Kč). Je to více než dvojnásobek původního odhadu, informovala dnes s odkazem na svůj zdroj agentura Reuters. Oficiální místa tuto částku zatím nepotvrdila.

V roce 2013 odhadovalo japonské ministerstvo průmyslu náklady na 11 bilionů jenů. Započtena byla kompenzace lidem, kteří museli opustit své domovy nebo přišli o živobytí, náklady na dekontaminaci a na vyřazení fukušimského jaderného reaktoru z provozu.

Havárie ve Fukušimě se stala v březnu 2011 po zemětřesení o síle devět stupňů, po kterém následovala vlna cunami. O život tehdy přišlo asi 19.000 lidí. Kvůli neštěstí a úniku radiace muselo být evakuováno na 160.000 lidí, mnozí už se nikdy nebudou moci vrátit.

Náklady na dekontaminaci se podle zdroje zečtyřnásobily na 8,2 bilionu jenů. Likvidace škod potrvá desetiletí. Zdroj se odvolává na ministerstvo hospodářství, obchodu a průmyslu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů