Úterý, 19. března 2024

JE Rooppur byla schválena bangladéšskou vládou

JE Rooppur byla schválena bangladéšskou vládou

Bangladéšská vláda schválila 6. prosince 2016 projekt výstavby jaderné elektrárny Rooppur v hodnotě 12,65 miliard dolarů (zhruba 310 miliard korun). Dva bloky o celkovém instalovaném výkonu 2400 MW zde postaví ruská korporace pro atomovou energii Rosatom.

Po ukončení jednání ministerského výboru Národní ekonomické rady (National Economic Council) řekl ministr plánování, Mustafa Kamal novinářům, že jde z hlediska nákladů o největší projekt v historii Bangladéše, který pozvedne zemi na novou úroveň.

Hlavní fázi projektu má provést bangladéšská komise Bangladesh Atomic Energy Commission. spadající pod Ministerstvo vědy a technologií, do roku 2025. Z celkových investičních nákladů poskytne 11,38 miliard dolarů (asi 280 miliard korun) Rusko formou úvěru a zbývající část pokryje bangladéšský státní rozpočet.

Kamal dále uvedl, že první bangladéšská jaderná elektrárna bude po 60 let produkovat levnou elektřinu, i když jednorázové náklady jsou velmi vysoké. Dodal: ,,Jaderná elektrárna bude mít dlouhodobý přínos z hlediska redukce emisí skleníkových plynů."

Bangladéš již obdržela z Ruska 500 milionů dolarů pro financování přípravných prací, které začaly v červenci 2016. Generální kontrakt na výstavbu dvou bloků s reaktory VVER-1200, které patří ke generaci III+, byl podepsán v prosinci 2016.

Bangladéš je jednou ze zemí vstupujících do světa jaderné energetiky a Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) u ní v květnu 2016 provedla hodnocení jaderné infrastruktury. Mezinárodní tým odborníků zhodnotil, že od posledního hodnocení z roku 2011 udělala země ve svém jaderném programu velký pokrok. K hlavním úspěchům patří zřízení dozorného orgánu nad jadernou bezpečností, schválení lokality pro JE Rooppur a její průzkum a hodnocení dopadu na životní prostředí.

Referenčním projektem pro JE Rooppur je ruská Novovoroněžská JE-II, která je nyní ve fázi energetického spouštění. Po dokončení všech zkoušek v rámci spouštění a jejím uvedením do provozu půjde o první provozovanou elektrárnu generace III+ ve světě.

K dodavatelům pro tuto elektrárnu patří i české firmy, které od roku 2009 dodaly zboží v celkové hodnotě 1,3 miliardy korun. Jde o armaturky ARAKO, ARMATURY Group a MSA, které dodaly armatury za více jak 600 milionů korun. Dále výrobce čerpadel SIGMA GROUP dodal čerpací techniku za téměř půl miliardy korun a holýšovská KABELOVNA KABEX hermetické kabelové průchodky v hodnotě 300 milionů korun. Laboratorní vybavení za celkových 1,5 milionu korun dodaly společnosti Brněnská Drutěva, KAVALIERGLASS a Sklárny MORAVIA. Firma PROMA dodala obráběcí stroje za 32 tisíc korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů