Úterý, 19. března 2024

Správa úložišť se pouští do dalšího kola sporů s obcemi - hodlá prodloužit zkoumání dnešních sedmi lokalit o dva roky

Správa úložišť se pouští do dalšího kola sporů s obcemi - hodlá prodloužit zkoumání dnešních sedmi lokalit o dva roky

Platforma proti hlubinnému úložišti sdružující 17 obcí a 11 spolků dotčených přípravou úložiště vyhořelého jaderného paliva [1], vyslovuje hluboké znepokojení, že stát opět mění své postupy. Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) dnes oznámila starostům obcí v sedmi lokalitách vytipovaných pro hlubinné úložiště vyhořelého jaderného paliva, že požádala Ministerstvo životního prostředí o prodloužení doby platnosti stanovených průzkumných území na sedmi lokalitách o další dva roky. Důvodem má být, že se SÚRAO nepodařilo v termínu platnosti do konce roku 2016, který si samo navrhlo, uskutečnit většinu naplánovaných prací.

Postup Správy tak popírá červencovou informaci ministra průmyslu a obchodu Mládka [2], že na lokalitách, kde obce podaly žaloby proti stanoveným průzkumným územím, nebude hledání úložiště pokračovat. Žaloby na všech lokalitách podalo 18 obcí a 6 spolků. Nedá se předpokládat, že tyto budou s prodloužením průzkumů souhlasit a čeká nás tedy nové kolo vleklých sporů.

Možná také jde o svéráznou odpověď starostům od ministra Mládka, který si nechal od obcí zaslat do konce září odpovědi na otázky o možné další spolupráci při vyhledávání úložiště. Na jeho reakci totiž zatím marně čekají.
Krok SÚRAO díky svému načasování příkře odporuje státem proklamované transparentnosti, protože obce i aktivní občané budou muset svá stanoviska vytvářet v čase vánočních svátků a novoročního volna.

Platforma proti hlubinnému úložišti žádá zastavení probíhajících průzkumných prací. Nejprve musí být prodiskutována a přijata nová koncepce nakládání s radioaktivními odpady, jasně definována kritéria, podle kterých bude místo pro úložiště vybíráno a také upravena legislativa, zejména přijat zákon posilující práva obcí. Teprve pokud budou jasná pravidla, které nemění každý ministr průmyslu, je možné budovat důvěru mezi zodpovědnými státními institucemi a dotčenými samosprávami.

Petr Klásek, mluvčí Platformy proti hlubinnému úložišti řekl: ,,Po prohlášeních pana ministra Mládka z léta jsme očekávali, že nám nejprve představí cestu, kterou se ministerstvo bude chtít v dané problematice ubírat. Ale dnešní zpráva SÚRAO opět potvrzuje letitý postoj této instituce k obcím a občanům v lokalitách - na nic se vás nebudeme ptát a rozhodovat budeme bez vás. Opět neplatí sliby, že bez souhlasu obcí se nebude dále zkoumat. Opět zajímavé načasování zásadního správního řízení do vánočních a novoročních svátků."

,,Zájem a cíl Platformy proti hlubinnému úložišti je předcházet podobným přehlíživým postupům SÚRAO, které předvádí. Nyní jde především o zastavení nepřipravených průzkumů, přehodnocení harmonogramu a stanovení jasných kritérií výběru úložiště."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů