Čtvrtek, 28. března 2024

Odborníci zkoumali osudy skromně žijících rodin

Odborníci zkoumali osudy skromně žijících rodin

V době, kdy si politici a ekonomové pochvalují rostoucí chuť občanů utrácet, žijí ve společnosti lidé, kteří nakupují jen neradi. Dávají přednost ekologicky příznivému životu v takzvané dobrovolné skromnosti. Jejich sledování se více než 25 let věnuje socioložka a bioložka Hana Librová z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity a dnes už i její kolegové, kteří v těchto dnech vydávají o výzkumu už třetí knihu, a to s názvem ,,Věrní a rozumní: kapitoly o ekologické zpozdilosti". Slavnostně představena bude v pondělí 30. ledna.

Librová se s účastníky svého výzkumu poprvé potkala v roce 1992, kdy šlo o lidi zajímavé zejména proto, že většina společnosti byla díky nově nastolené tržní ekonomice naladěná zcela opačným směrem. ,,Oni ale rezignovali na pohodlné profesní zajištění a kariéru. Vzdali se výhod města, bezproblémového zásobování, blízkosti škol a snadno dostupné lékařské péče a přestěhovali se na venkov," přiblížila Librová.

Ona a její žáci Vojtěch Pelikán, Lukáš Kala a Lucie Galčanová se v nové publikaci zaměřili na děti, které vyrostly v rodinách, s jejichž výzkumem Hana Librová před lety začala. Na základě terénního výzkumu se zamýšlejí nad tím, zda existuje mezigenerační přenos šetrného způsobu života. Nabízelo by se, že se mladá generace od chování svých rodičů odkloní. To se ale nestalo. ,,Většinou se přestěhovali do měst a věnují se studiu nebo kariéře. Hodnoty rodičů ale vyznávají dál a obecně si prostředí, ve kterém vyrostli, pochvalují. Jsou vděční za liberální výchovu a dobré vztahy, jaké v rodině panují," popsal Lukáš Kala.

Kniha je třetím dílem trilogie shrnující výzkum ekologicky příznivých forem životního způsobu. První díl s názvem ,,Pestří a zelení: kapitoly o dobrovolné skromnosti" vyšel v roce 1994, druhý díl ,,Vlažní a váhaví: kapitoly o ekologickém luxusu" v roce 2003.

Publikaci Věrní a rozumní vydává nakladatelství Masarykovy univerzity Munipress. Na veřejnost bude uvedena 30. ledna 2017 v 16.30 v aule Fakulty sociálních studií MU na adrese Joštova 10 v Brně. Zájemci o knihu budou mít jedinečnou příležitost vybrat si ze dvou výtvarných provedení: verzi s barevnými linoryty Miloše Slámy nebo s obrazovým doprovodem z díla malíře Bohdana Laciny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů