Úterý, 19. března 2024

Nařízení vlády, kterým se stanoví sazba jednorázového poplatku za ukládání radioaktivních odpadů a výše příspěvků z jaderného účtu obcím a pravidla jejich poskytování

Vláda nařizuje podle § 117 odst. 4 a § 131 odst. 2 zákona č. 263/2016 Sb., atomový zákon:

Nařízení vlády, kterým se stanoví sazba jednorázového poplatku za ukládání radioaktivních odpadů a výše příspěvků z jaderného účtu obcím a pravidla jejich poskytování
Citace: 35/2017 Sb. Částka: 11/2017 Sb.
Na straně (od-do): 324-325 Rozeslána dne: 14. února 2017
Druh předpisu: Nařízení vlády Autoři předpisu: Vláda ČR
Datum přijetí: 25. ledna 2017 Datum účinnosti od: 14. února 2017
Platnost předpisu: ANO Pozn. k úč.:

Vydáno na základě: 263/2016 Sb.

35

NAŘÍZENÍ VLÁDY

ze dne 25. ledna 2017,

kterým se stanoví sazba jednorázového poplatku za ukládání radioaktivních odpadů
a výše příspěvků z jaderného účtu obcím a pravidla jejich poskytování


Vláda nařizuje podle § 117 odst. 4 a § 131 odst. 2 zákona č. 263/2016 Sb., atomový zákon:


§ 1

Sazba jednorázového poplatku

(1) Sazba jednorázového poplatku činí

a)
145 000 Kč pro radioaktivní odpad ve formě standardní ukládací jednotky splňující limity a podmínky pro nakládání s radioaktivním odpadem schválené Státním úřadem pro jadernou bezpečnost, nebo

b)
174 000 Kč pro radioaktivní odpad jiný než uvedený v písmenu a).

(2) Sazba jednorázového poplatku podle odstavce 1 se počínaje dnem 1. ledna 2018 zvyšuje každý kalendářní rok o 2 % oproti roku bezprostředně předcházejícímu, nejvýše však do 200 000 Kč, jde-li o sazbu podle odstavce 1 písm. a), nebo do 300 000 Kč, jde-li o sazbu podle odstavce 1 písm. b); sazba se zaokrouhluje na celé koruny nahoru.


§ 2

Výše příspěvků z jaderného účtu a pravidla jejich poskytování

(1) Výše příspěvku z jaderného účtu pro obec, na jejímž katastrálním území je stanoveno průzkumné území pro zvláštní zásah do zemské kůry k ukládání radioaktivního odpadu v podzemních prostorech (dále jen "průzkumné území"), činí 600 000 Kč ročně, a dále 0,40 Kč ročně za každý m2 katastrálního území obce, na němž je průzkumné území stanoveno. Tento příspěvek převede Správa úložišť radioaktivních odpadů (dále jen "Správa") obci poprvé do 3 měsíců ode dne nabytí právní moci rozhodnutí o stanovení průzkumného území a následně vždy v prvním pololetí kalendářního roku.

(2) Výše příspěvku z jaderného účtu pro obec, na jejímž katastrálním území je stanoveno chráněné území pro zvláštní zásah do zemské kůry k ukládání radioaktivních odpadů v podzemních prostorech (dále jen "chráněné území"), činí 600 000 Kč ročně, a dále 0,60 Kč ročně za každý m2 katastrálního území obce, na němž je chráněné území stanoveno. Tento příspěvek převede Správa obci poprvé do 3 měsíců ode dne nabytí právní moci rozhodnutí o stanovení chráněného území a následně vždy v prvním pololetí kalendářního roku.

(3) Výše příspěvku z jaderného účtu pro obec, na jejímž katastrálním území je povoleno provozování úložiště radioaktivního odpadu, činí 4 000 000 Kč ročně. Tento příspěvek převede Správa obci v prvním pololetí daného kalendářního roku. Dále tato obec obdrží příspěvek ve výši 10 000 Kč za každý m3 uloženého radioaktivního odpadu v daném kalendářním roce. Tento příspěvek převede Správa obci v prvním pololetí následujícího kalendářního roku.

(4) Obci, na jejímž katastrálním území je stanoveno chráněné území, převede Správa jednorázový příspěvek z jaderného účtu ve výši 50 000 000 Kč do 1 roku ode dne nabytí právní moci rozhodnutí o stanovení chráněného území.

(5) Plocha průzkumného území nebo chráněného území, která je podkladem pro výpočet výše příspěvku podle odstavce 1 nebo 2, se vypočte podle vymezení daného průzkumného území nebo chráněného území v rozhodnutí, jímž bylo toto území stanoveno.

(6) Příspěvek podle odstavce 1 nebo 2 náleží obci, na jejímž katastrálním území je stanoveno průzkumné území nebo chráněné území, pouze po dobu platnosti příslušného rozhodnutí o stanovení průzkumného území nebo chráněného území.


§ 3

Přechodné ustanovení

Obci, na jejímž katastrálním území je ke dni nabytí účinnosti tohoto nařízení stanoveno chráněné území, převede Správa jednorázový příspěvek z jaderného účtu ve výši 50 000 000 Kč do 1 roku ode dne nabytí účinnosti tohoto nařízení.


§ 4

Účinnost

Toto nařízení nabývá účinnosti dnem vyhlášení.


Předseda vlády:
Mgr. Sobotka v. r.

Ministr průmyslu a obchodu:
Ing. Mládek, CSc., v. r.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů