Pátek, 29. března 2024

Některé malé vodní elektrárny asi získají zpětně státní podporu

Některé malé vodní elektrárny asi získají zpětně státní podporu

Provozovatelé některých malých vodních elektráren zřejmě získají dodatečně podporu státu, o kterou byli počátkem loňského roku připraveni. Počítá s tím novela zákona o podporovaných zdrojích energie, kterou dnes schválil Senát. Podpora se vztahuje na elektrárny, které byly rekonstruovány nebo modernizovány od října 2013 do konce roku 2015.

Změna zákona se týká 62 malých vodních elektráren, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jako úřadující ministr průmyslu a obchodu.

Nárok na podporu měli výrobci energie z těchto elektráren do konce roku 2015. Připravila je o něj v přechodných ustanoveních změna zákona, podle níž byly tyto elektrárny uvedeny do provozu k loňskému 1. lednu, přestože fungovaly už dříve.

Sněmovna schválila vládní novelu v lednu ve zrychleném režimu. Nyní ji dostane k podpisu prezident. Obdobnou úpravu loni jako senátní návrh prosadila senátorka Jitka Seitlová (za KDU-ČSL a SZ). Kabinet se k této předloze postavil neutrálně s tím, že věc vyřeší jinak.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů