Úterý, 19. března 2024

Týn n. Vlt. poblíž Temelína má novou stanici, která měří radiaci

Týn n. Vlt. poblíž Temelína má novou stanici, která měří radiaci

Týn nad Vltavou na Českobudějovicku dnes zprovoznil novou měřicí stanici na záchyt radiace v ovzduší. Je součástí sítě takzvaného včasného zjišťování, data z ní jsou veřejně dostupná na webu Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB). ČTK to dnes řekla ředitelka SÚJB Dana Drábová.

Týn nad Vltavou leží v první havarijní zóně jaderné elektrárny Temelín, sedm kilometrů od ní. V Česku je nyní 55 stanic, které v síti včasného zjišťování měří radioaktivitu. "Síť pracuje nepřetržitě a lidé mají možnost data kdykoli vidět třeba na webu Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, tam uvidí online výstup také z týnské stanice," řekla ČTK Drábová s tím, že data se sdílí s Evropskou unií.

Vltavotýnští umístili stanici na budovu bývalé hasičské zbrojnice. Je nad střechou na šachtě, která dříve sloužila k sušení hadic. "Síť má pokrýt většinu standardních i nestandardních stavů, které mohou v Česku nastat. Stanice má zajišťovat měření autonomně, a i kdyby vypadlo napájení, 72 hodin má autonomně měřit a zaznamenávat data," řekl ČTK Martin Pazúr z firmy Nuvia. Firma se radiačním monitoringem zabývá od roku 2006, dodává zařízení i do Lotyška a Chorvatska.

Podle starosty Milana Šnorka (ODS) chtěla radnice posílit pocit bezpečnosti a informovanosti o radiační situaci ve městě. Jedna monitorovací stanice, jež patří elektrárně, je již na vltavotýnském sídlišti Hlinky. "Obyvatelé a návštěvníci teď mají kdykoli možnost zjistit si online radiační situaci sami, případně ji porovnat s údaji ze stanice, kterou vlastní elektrárna," řekl Šnorek.

Temelín má vlastních 52 měřicích stanic: uvnitř areálu, na plotě, v okolí areálu a sadu mobilních. "Pro nás je velmi pozitivní, že máme další nezávislou síť, můžeme výsledky porovnávat a sdílet," řekl ČTK ředitel elektrárny Bohdan Zronek.

Síť včasného zjišťování slouží podle Drábové k rychlému zachycení významnějších hodnot radiace. Díky tomu se může intenzivně hledat zdroj, odkud zvýšené hodnoty pocházejí. "Tahle stanice má význam spíše osvětový, pro zvýšení pocitu důvěry u občanů. Pokud je to třeba, mají možnost porovnat, že temelínské stanice měří úplně stejné hodnoty," řekla Drábová.

Václav Koblenc

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů