Úterý, 19. března 2024

V Japonsku až desetinásobně stoupla poptávka po jaderných krytech

 V Japonsku až desetinásobně stoupla poptávka po jaderných krytech

V Japonsku stoupla poptávka po jaderných krytech a čističkách vzduchu blokujících radiaci. Některé společnosti hlásí až desetinásobný nárůst poptávek, uvedla dnes agentura Reuters. Zkoušky severokorejských raket vyvolávají mezi Japonci obavy. Minulý měsíc tři z balistických střel dopadly do moře ve výlučné ekonomické zóně Japonska, zhruba 300 až 350 kilometrů od severojaponské prefektury Akita.

Menší společnosti z Kóbe v západním Japonsku, která se zabývá budováním atomových krytů - obvykle pod domy klientů - přišlo jen tento měsíc osm objednávek. Přitom obvykle pracuje tak na šesti zakázkách ročně. Firma též prodala 50 švýcarských čističek vzduchu, které by měly sloužit k ochraně před radioaktivními látkami a jedovatými plyny, uvedl její majitel Nobuko Oribe. Jedno takové zařízení navržené pro 13 osob, které se obvykle do rodinných domů montuje, stojí 1,7 milionu jenů (380.000 Kč).

Obavy z možného útoku plynem v Japonsku stouply poté, co premiér Šinzó Abe tento měsíc na zasedání parlamentu řekl, že KLDR by mohla na Japonsko provést sarinový útok. Japonská vláda minulý pátek vyzvala místní samosprávy, aby pořádaly evakuační cvičení, což pocit ohrožení u obyvatelstva ještě umocnilo.

"Některé z objednávek jsou od menších společností, které chtějí chránit své zaměstnance, další od jednotlivých rodin," uvádí Oriba. "Atomový kryt pro 13 osob stojí 25 milionů jenů (5,6 milionu Kč) a jeho stavba trvá čtyři měsíce," dodává. Kryty, které jeho společnost buduje, jsou vlastně zesílené a vzduchotěsné sklepy s čističkou vzduchu. Podzemní místnost by měla přestát výbuch atomové bomby o síle té svržené na Hirošimu ve vzdálenosti 660 metrů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů