Čtvrtek, 28. března 2024

Němci a Češi o energetice: respektují se, ale nerozumějí si

Němci a Češi o energetice: respektují se, ale nerozumějí si

Když spolu Češi a Němci mluví o energetice, je to jako střet rozdílných civilizací. Obě strany se snaží o dialog, mluví ale každá jiným jazykem. Moc si nerozumějí, i když jejich slova překládá tlumočník. Alespoň se však vzájemně ujišťují, že budou respektovat odlišný názor svého souseda.

Zcela rozdílný pohled potvrdila česko-saská konference Budoucnost energetiky - Energetická bezpečnost, která se v pátek za účasti premiérů obou zemí konala v Drážďanech. I když mají oba státy stejný cíl - dosáhnout ve výrobě elektřiny co největší soběstačnosti, nezávislosti a pokud co nejnižší ceny, cesty k němu volí zcela odlišné.

Němci se jaderných elektráren bojí, sázejí na obnovitelné zdroje a rodící se technologie, označované jako "čisté" (clean tech). Češi věří výhradně jádru. "Clean tech" označovali čeští účastníci páteční konferenci za drahý rozmar bohatého národa. "Podpora obnovitelných zdrojů si vyžádá náklady v miliardách eur, proto si Česká republika nemůže dovolit je příliš rozšiřovat," řekl český premiér Petr Nečas.

"Naše přístupy se sice liší, máme ale stejný zájem: nezávislost na dovozu, zajištění energetické bezpečnosti a soběstačnosti. Češi respektují rozhodnutí Německa vzdát se jaderné energetiky, rádi bychom ale, aby i Německo plně respektovalo naši cestu," dodal Nečas.

Saský premiér Stanislaw Tillich ujistil, že v respektu problém není: "Obě země chtějí energetiku perspektivní, trvale udržitelnou, čistou, s ekonomickou návratností. Respektujeme rozhodnutí České republiky. Ale nepochybujeme, že ze strany českých partnerů budou při budování jaderné energetiky splněny požadavky na bezpečnost."

Čeští diskutující často zdůrazňovali, že je německá cesta drahá. Elektrárny vyrábějící proud z větru, vody či biomasy jsou zatím stále bez dotací nekonkurenceschopné. Dotace platí spotřebitel, a to zvedá cenu elektřiny nejen v Německu, protože oba trhy jsou propojené. Navíc obnovitelné zdroje, které mají velké výkyvy ve výrobě, zatěžují rozvodné sítě, což si žádá obrovské investice na obou stranách hranice. Jen v příštích osmi letech musí Česko podle Nečase do posílení sítí vložit dvě miliardy eur, což také uhradí spotřebitelé.

Podle Němců je ale podpora obnovitelných zdrojů správná. Věří, že povede k rozvoji nových technologií, jež budou během několika let schopny konkurovat zdrojům klasickým - a pak se stanou naopak předností. Mluví-li Němci o své energetice, mluví zároveň o podpoře inovací. Velké naděje vidí v "chytrých" rozvodných sítích, schopných vyrovnávat výkyvy ve výrobě, v technologiích na skladování elektřiny, ve vysoce účinných elektrárnách. Premiér Tillich zdůraznil, že pokud se v Sasku počítá se stavbou uhelných elektráren - a to počítá, i přes důraz na obnovitelné zdroje, mají mít až 94procentní účinnost (což je dvojnásobek proti dnes běžným zdrojům).

Němci chtějí během několika let zvednout podíl výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů na třetinu, Česko nepočítá do roku 2020 s podílem vyšším než 13 procent. Zato má podle návrhu nové Státní energetické koncepce, který se rodí na ministerstvu průmyslu, vybudovat několik nových jaderných bloků a časem zajišťovat z jádra až 80 procent spotřeby.

Někteří čeští odborníci varují, že příliš silné soustředění na jádro může vést k technickému zaostávání. "Dočasná podpora nových čistých technologií přinese velký rozvoj inovací, budeme-li je opomíjet, může nám v moderní energetice ujet vlak," varuje Bedřich Moldan, ředitel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy.

Většina českých expertů ale považuje orientaci na dotované čisté technologie za slepou uličku. "To, o čem mluví Němci, nejsou inovace," reagoval v pátek na vystoupení saských energetických expertů český ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. "Inovace budeme dělat u nás. My sázíme na jistotu, na realitu. Myslím, že jádro má z pohledu vědy a výzkumu mnohem větší technologické šance a rezervy než ostatní technologie," uvedl pro HN.


Zuzana Kubátová
od naší zpravodajky v Drážďanech

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů