Pátek, 29. března 2024

Pražské děti zachytily své zážitky s netopýry v literární a výtvarné soutěži

Pražské děti zachytily své zážitky s netopýry v literární a výtvarné soutěži

Přes 250 dětí z pražských škol se zapojilo do soutěže, kterou v jarních měsících vyhlásila Česká společnost pro ochranu netopýrů v rámci projektu podpořeného Hlavním městem Prahou. Svoje zážitky na téma "Jak jsem potkal netopýry" ztvárnily děti formou obrázků, vyprávění a básniček. Slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen vítězům proběhne ve čtvrtek 23. června ve Stanici přírodovědců DDM Hlavního města Prahy.


"Soutěž se uskutečnila v rámci vzdělávacího projektu "Poznej tajemný svět netopýrů II". Díky němu se žáci pražských škol mohli i v tomto školním roce zúčastnit výukových programů, přednášek a večerních vycházek do pražských parků zaměřených na bližší seznámení s netopýry. V návaznosti na uvedené akce pak byla vyhlášena výtvarná a literární soutěž, jejímž cílem bylo prohloubit zájem dětí i učitelů o tuto zajímavou skupinu savců a motivovat je k další spolupráci při jejich ochraně," přiblížila koordinátorka projektu Eva Cepáková z České společnosti pro ochranu netopýrů.
Výtvarné soutěže se zúčastnilo celkem 203 dětí ze základních i středních škol. Obrázky byly hodnoceny ve čtyřech věkových kategoriích. V první kategorii 5-7 let vyhrál Dan Kolář ze ZUŠ Marie Podvalové, v kategorii 8-10 let Dominika Smékalová rovněž ze ZUŠ Marie Podvalové, v kategorii 11-12 let Linda Francová ze ZUŠ Lounských a v kategorii 13-17 let Květa Šteflová z Karlínského gymnázia. Do literární soutě! že přispělo svými pracemi celkem 49 žáků. Vítězem kategorie 10-12 let se stala Kristýna Coufalová ze ZŠ Podbělohorská, v kategorii 13-18 let vyhrála Eliška Bártová ze ZŠ Jeremenkova. V každé soutěžní kategorii byly vybrány tři nejlepší práce, pro jejichž autory jsou připraveny diplomy a zajímavé věcné ceny. Kromě toho udělila porota ještě několik zvláštních cen mimo uvedené kategorie za ilustrované příběhy a anglické básničky. Podrobné informace o výsledcích soutěže včetně vítězných prací lze nalézt na www.ceson.org.
"Slavnostní vyhlášení a předání cen vítězům, které věnovala například Správa jeskyní ČR, Česká společnost ornitologická nebo Česká Wikipedie, proběhne ve čtvrtek 23. června od 17:30 hod. v prostorách Stanice přírodovědců DDM v Praze 5. Všechny zájemce srdečně zveme a zároveň moc děkujeme všem účastníkům soutěže za jejich snahu, učitelům pak za motivaci a vedení svých žáků. Těší nás velký zájem pražských škol o naše vzdělávací programy a doufáme, že uvedené! aktivity pomohou postupně zlepšit vnímání netopýrů u dětí i d! ospělých. Pozitivní vztah a dobrá informovanost veřejnosti jsou totiž velmi důležité předpoklady zajištění praktické ochrany netopýrů, kteří často osídlují lidské stavby včetně panelových domů ve městech," shrnuje Cepáková.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů