Čtvrtek, 28. března 2024

V Chebu přibudou podzemní kontejnery na odpad, i bez dotace

 V Chebu přibudou podzemní kontejnery na odpad, i bez dotace

Cheb v centru města vybuduje další podzemní kontejnery na komunální i tříděný odpad. Místo původních pěti stanovišť, na které chtělo město získat dotace, ale budou jen tři, čistě z prostředků města, řekl dnes ČTK starosta Petr Navrátil (ČSSD).

"Město požádalo o dotaci, ale bohužel jsme nebyli úspěšní. V rozpočtu jsme ale měli připravené peníze na spolufinancování. Ty využijeme na stavbu alespoň tří podzemních kontejnerů. Musíme ale vyhlásit nové výběrové řízení na dodavatele," uvedl.

Náklady na tři kontejnery budou okolo 2,6 milionu korun. Cena se ale ještě v soutěži může změnit.

Cheb postupně vyměňuje běžná stání na kontejnery na odpad v centru města. Z ulici díky tomu mizí klasické popelnice a kontejnery, kolem nichž býval často nepořádek a nahrazují je jen vsypové komíny podzemních kontejnerů. Tři nová hnízda na komunální i tříděný odpad se objeví na třídě Svobody, v Březinově a Provaznické ulici.

Výhodou podzemních kontejnerů je to, že jsou větší a neumožňují, aby do nich lezli bezdomovci a prohrabávali se odpadem. Vyžadují ale speciální techniku a i jejich vysypávání je komplikovanější.

Pokud se v příštím roce opět objeví dotační titul, z kterého by město mohlo získat peníze na další podzemní kontejnery, Cheb se podle starosty opět o dotace přihlásí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů