Pátek, 19. dubna 2024

Val. Klobouky změní třídění odpadu, u domů bude více popelnic

 Val. Klobouky změní třídění odpadu, u domů bude více popelnic

Valašské Klobouky na Zlínsku změní systém třídění odpadu. Současný systém, kdy lidé mohli nosit vytříděný odpad do sběrného dvora a ušetřit tak na poplatcích za komunální odpad, se neosvědčil. Město chce lidem manipulaci s odpady co nejvíce usnadnit a učinit třídění komfortnějším, sdělila dnes ČTK mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková. Lidé tak dostanou zdarma popelnice na plast a papír přímo k domům.

"Při hodnocení výsledků bonusového programu a pytlového svozu tříděného odpadu jsme dospěli k závěru, že stávající systém nepřinesl požadovaný efekt. Nejvíce je to znatelné na celkovém množství vytříděného odpadu, které mělo v souvislosti se zavedením programu narůstat, protože se měli zapojovat občané, kteří třeba dříve běžně netřídili. Místo toho jsme ovšem zaznamenali pokles výtěžnosti, například u vytříděných plastů z 69 tun v roce 2013 na 57 tun v roce 2015. Podobně kleslo třídění papíru," uvedla starostka Eliška Olšáková (nez.)

Město situaci vyřešilo společným projektem mikroregionu Jižní Valašsko. "Občanům v rodinných domech budeme moci zdarma poskytnout popelnice na plast a papír a zajistíme pravidelné vyvezení přímo od domu. Lidé tak nebudou muset plnit a shromažďovat pytle, ani s odpadem docházet ke kontejnerům. U bytových domů pak zajistíme výrazné posílení kontejnerových stanovišť. Půjde o zvýšení komfortu a usnadnění manipulace s tříděným odpadem," uvedl místostarosta Martin Janík (nez.). Nový systém by měl začít fungovat v příštím roce.

Ve Zlínském kraji loni nejlépe třídili papír, sklo, plasty a nápojové kartony obyvatelé Uherského Hradiště, Luhačovic, Rymic a Haluzic. Obce a města zvítězily v jednotlivých kategoriích soutěže O keramickou popelnici. Množství vytříděného odpadu v přepočtu na jednoho obyvatele kraje každoročně roste, loni připadlo na jednoho obyvatele kraje v průměru 40,9 kilogramu papíru, plastu, skla a nápojových kartonů. Zlínský kraj je pod celostátním průměrem, který loni činil 42,3 kilogramu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů