Sobota, 20. dubna 2024

Ministr Brabec prezentoval kroky MŽP k rychlejší přípravě dostavby Pražského okruhu

Ministr Brabec prezentoval kroky MŽP k rychlejší přípravě dostavby Pražského okruhu

Ministr životního prostředí Richard Brabec se dnes spolu se zástupci z Ministerstva dopravy a pražského magistrátu setkali s předsedou vlády, aby vzájemně prodiskutovali možnosti co nejrychlejší dostavby Pražského okruhu, jehož úsek pod označením 511 Evropská komise neschválila na vládní seznam dopravních záměrů, u nichž nebude muset být opakován proces EIA.

Proces posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) musí ČR zopakovat u desítek dopravních staveb poté, co předchozí politické reprezentace nebyly více než 10 let schopné uvést českou legislativu v oblasti posuzování vlivů na životní prostředí do souladu s evropskou směrnicí EIA. Pro 9 klíčových staveb v pokročilé fázi přípravy se však podařilo vyjednat výjimku z opakování procesu EIA (více např. zde) .

,,Pražský okruh Evropská komise po mnoha jednáních do vládního seznamu nepustila, přesto zůstává pro celou vládu prioritou jeho rychlá realizace," komentoval dnešní jednání ministr Brabec a dodal: ,,MŽP je připraveno vydat nové stanovisko EIA pro výstavbu Pražského okruhu za 6 měsíců od předložení kompletní a věcně správné dokumentace ze strany oznamovatele (ŘSD), která detailně vyhodnotí všechny vlivy stavby, zejména pak vlivy na obyvatele." Ministerstvo životního prostředí také bude nominovat svého zástupce do nově vytvořené pracovní skupiny, kterou povede Ministerstvo dopravy a která bude průběžně dohlížet na přípravu i harmonogram povolovacích procesů.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů