Čtvrtek, 28. března 2024

Francie je první zemí, která omezuje plastové kelímky a talíře

 Francie je první zemí, která omezuje plastové kelímky a talíře

Francie se stává první zemí na světě, která se rozhodla zakázat jednorázové plastové kelímky a talíře. Podle nového francouzského zákona bude muset být do ledna 2020 všechno jednorázové nádobí vyrobené z 50 procent z biologicky rozložitelných materiálů, které jsou kompostovatelné v domácnosti. A do ledna 2025 má tento podíl stoupnout na 60 procent, napsal zpravodajský server CNN.

Francie doufá, že se stane vedoucí zemí na světě v oboru ekologických a energeticky úsporných opatření. V současnosti se každou vteřinu ve Francii vyhodí 150 jednorázových plastových kelímků, což znamená 4,73 miliardy za rok, uvádí Francouzská asociace pro zdraví a životní prostředí (ASEF).

Z tohoto množství se recykluje jen jediné procento, především proto, že jsou tyto kelímky vyrobené ze směsi polypropylenu a polystyrenu.

Zatímco mnozí francouzský zákon vítají, jiní už tak spokojení nejsou. Podle průmyslového svazu Pack2GoEurope, který zastupuje hlavní evropské producenty obalů na potraviny, jde o porušení zákona EU o volném pohybu zboží. Svaz už proto vyzval Evropskou komisi, aby francouzský zákon zablokovala, a konzultuje s právníky možné právní kroky proti Francii.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů