Čtvrtek, 28. března 2024

První automatický kompostér v Česku

První automatický kompostér v Česku

Společnost HBABio s.r.o., partner projektu Kompostuj.cz, nainstalovala v kladenském areálu společnosti LEGO Production s.r.o. v Česku první velkokapacitní automatický kompostér JORA JK5100PD. Kompostér je tak první vlaštovkou v novém trendu inteligentních firemních ekologických řešení. Díky tomuto kompostéru může být rozložitelný odpad z místního stravovacího zařízení kompletně přeměněn na kvalitní kompost, kterým se vrací do půdy cenné živiny a organický materiál a zároveň se snižují náklady na likvidaci odpadu.

V kompostéru JORA JK5100PD (dále pouze jako kompostér JORA) se skladba kompostovaného odpadu optimalizuje dřevěnými peletami, které kompostér automaticky dávkuje do prostoru drtiče. Dřevěné pelety mohou částečně nebo zcela nahradit papírové ubrousky a ručníky, které se nedají recyklovat jako papír, ale do kompostu mohou doplnit potřebnou uhlíkatou složku. "Kompostér JORA sdružuje kompostovací zařízení s hygienizační jednotkou a tím je možné v kompostéru zpracovávat gastroodpady. Proti jiným již v česku používaným zařízením Jora vyrábí skutečný kompost, který můžete využít ke zkvalitnění půdy a k pěstování rostlin. Navíc nyní do konce listopadu mohou firmy, ale i obce či společenství vlastníků na Státním fondu životního prostředí požádat o dotaci", říká zástupce dodavatele Tomáš Hodek.

Používáním kompostéru na zpracování gastroodpadu podniky naplňují svou zákonnou povinnost tento odpad likvidovat. To je v současné době řešeno jeho ukládáním do určených nádob a svozem, přičemž bioodpad následně obvykle končí v kafilériích nebo bioplynových stanicích. Navíc při zpracovávání vlastního odpadu není potřeba souhlas úřadů a provozovatel nemusí být osobou oprávněnou pro nakládání s odpady. Pokud by se provozovatel rozhodl přebírat odpad ke zpracování od jiných firem či osob, muselo by již být zařízení schválené jako zařízení na zpracování odpadů a provozovatel by musel plnit veškeré náležitsosti, které ukládá zákon o odpadech.

automat

Kromě kompostéru JORA jsou v současné době na českém trhu na zpracování bioodpadu a gastroodpadu v místě produkce nabízená korejská zařízení Green Good. Jejich předností je vysoká rychlost zpracování, velká redukce objemu zpracovávaného materiálu, čistá a jednoduchá manipulace. Nevýhodou je vyšší spotřeba elektrické energie a výsledný substrát, který je sice označován jako kompost, ale vlastnosti kompostu nemá.

Automatický kompostér JORA JK5100PD od švédského výrobce zvládá až 700 litrů biologicky rozložitelného odpadu týdně při hustotě 0,5 kg/litr. Tento odpad prochází drtičkou, čímž se zvětšuje plocha přístupná pro rozkladné bakterie. Odpad je dále automaticky promícháván, čímž je zajištěn přístup kyslíku, důležitého pro správný průběh celého procesu. Při rozkladu dochází ke zvýšení teploty materiálu až na 70°C a jeho hygienizaci (při této teplotě dochází k rozkladu bílkovin). Po dvou až třech týdnech v první komoře se materiál přesouvá do druhé komory, kde další minimálně dva týdny zraje. Výsledný kompost může být použit jako substrát na zahradě či jinde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů