Čtvrtek, 28. března 2024

Kopřivnice: Environmentální provoz radnice

Kopřivnice: Environmentální provoz radnice

Kopřivnice je už od roku 2004 Zdravým městem a průběžně usiluje o zlepšování prostředí a podmínek pro své obyvatele, hledá cesty vedoucí k čistému životnímu prostředí, udržitelnému rozvoji. Městský úřad chce jít příkladem, a proto sám aktivně hledá způsoby, jak ekologičtěji a úsporněji nakupovat a vést úřad. Cest, jak toho dosáhnout, je poměrně hodně. Vedení města využilo nabídku na spolupráci se Sítí ekologických poraden STEP.

Na podzim 2016 proběhla v rámci projektu podpořeného Ministerstvem životního prostředí environmentální analýza provozu úřadu, školení v ekologickém provozu a nakupování pro zaměstnance.

,,Environmentální provoz je zkrácený název pro environmentálně šetrné chování institucí financovaných z veřejných prostředků, jako jsou např. obecní, městské či krajské úřady, školy, školky, penziony pro důchodce, kulturní centra. Zahrnuje jednak systémová opatření zaměřená zejména na provoz a chování (např. úspory energie, oboustranný tisk dokumentů apod.), jednak nakupování. Environmentální (ekologické) nakupování je takový způsob nákupu či zásobování, při kterém je brán ohled na dopad vybraného zboží a služeb na životní prostředí. Vybírají se produkty, jejichž negativní dopad na životní prostředí je co nejnižší. Kritéria, která se při tom berou v úvahu, jsou například recyklovatelnost, biologická rozložitelnost, materiální a energetická náročnost výroby, zdravotní nezávadnost, transportní vzdálenost od výrobce ke spotřebiteli atd.

Environmentální provoz také kromě environmentálních a ekonomických aspektů zohledňuje i rozměr sociální a etický - např. nákup fair trade občerstvení (káva, čaj) pro pracovní porady, nákup výrobků z chráněných dílen (např. vánoční přání, tašky) apod. Pak hovoříme o udržitelné veřejné správě," vysvětluje Renáta Placková ze sítě ekologických poraden.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů