Pátek, 29. března 2024

Trolejbusy s baterií slaví na trhu úspěch Škoda Electric je dodává i do Plzně

Trolejbusy s baterií slaví na trhu úspěch Škoda Electric je dodává i do Plzně

Stále větší zájem mají dopravci v tuzemsku i v zahraničí o trolejbusy ze Škody Electric, které disponují bateriovým pomocným pohonem. Díky němu mohou obsluhovat i úseky linek bez trolejového vedení. Do západočeské metropole Plzně dodá Škoda Electric kromě dříve objednaných sedmi trolejbusů dalších devět těchto moderních vozidel.


,,Takzvané parciální trolejbusy jsou velmi žádané. V posledních třech letech jsme dodali zhruba šest desítek takových vozidel - třináct vozů slouží například v maďarském Szegedu, více než třicet v Budapešti, další vozy jezdí ve Španělském Castellonu, italském Cagliari nebo švédské Landskroně. U nás doma jsou od konce letošního roku provozovány vozy v Českých Budějovicích a Zlíně," vysvětluje člen představenstva Škody Electric Karel Majer.

Zákazníci oceňují zejména fakt, že trolejbusy s pomocným pohonem mohou na linkách částečně využívat jako autobusy. ,,Pokud například chtějí obsloužit novou lokalitu, nemusejí stavět finančně nákladné nové trolejové vedení a související další infrastrukturu," doplňuje Karel Majer. Ten připomíná, že dalším velkým přípěvkem takových vozidel je šetrnost k životnímu prostředí, jsou totiž zcela bezemisní. ,,Cestující také ocení tichý a velmi dynamický provoz bateriových trolejbusů."

Nejčerstvějším kontraktem, který Škoda Electric na dodávku parciálních trolejbusů uzavřela, je dodávka devíti vozů typu 26 Tr pro plzeňský dopravní podnik. ,,Jde o vysoce moderní vozidla doplněná trakční baterií a poloautomatickými sběrači proudu. Vozy dodáme do konce roku 2017," říká manažer obchodu Škody Electric Radek Kapr. Nové trolejbusy jsou určeny zejména pro linky, které v Plzni obsluhují i městskou část Černice, či obec Letkov. ,,Zde je možné plně využít pomocný pohon na pravidelné lince, na částech těchto tras není instalováno trolejové vedení. Nové vozy nahradí starší trolejbusy s pomocným dieselovým pohonem," upozorňuje Radek Kapr.

Aktuálně podepsaná zakázka je druhým kontraktem z rámcové smlouvy na celkem až 33 vozidel, které s plzeňským výrobcem uzavřely Plzeňské městské dopravní podniky v roce 2016. První dodávka z této rámcové smlouvy, která zněla na sedm trolejbusů, finišuje právě v těchto týdnech - poslední vůz dopravce získá v lednu roku 2017.

Další informace:

Michal Tobrman
Škoda Transportation
731 462 730
michal.tobrman@skoda.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů