Čtvrtek, 28. března 2024

V procesu EIA se možná budou hodnotit i varianty řešení projektů

V procesu EIA se možná budou hodnotit i varianty řešení projektů
Novelou, která má zjednodušit posuzování vlivu plánovaných projektů na životní prostředí (EIA), asi bude stanovena povinnost vyhodnotit ve zjišťovacím řízení i jejich jednotlivé varianty, pokud byly předloženy. Ministerstvu životního prostředí má zůstat právo navrhnout zpracování variant řešení. Ministr Richard Brabec (ANO) dnes ve Sněmovně tyto úpravy podpořil, přestože vláda toto právo jeho úřadu navrhla zrušit.
ODS a KSČM by chtěly novelou zpřísnit podmínky, ze kterých by mohly ekologické organizace vstupovat do předmětných řízení. Podle návrhu Jana Zahradníka (ODS) by měly své oprávnění nově doložit podpisovou listinou s nejméně 100 podpisy z dané lokality. Signatáři by pak měli navíc uvést i číslo občanského průkazu nebo cestovního pasu, podobně jako na petici pro prezidentské kandidáty.
Sněmovní hospodářský výbor chce zpřesnit ustanovení, podle něhož by vláda mohla ve výjimečném případě vyjmout z procesu EIA stavební záměry, u nichž by veřejný zájem na jeho provedení výrazně převyšoval nad zájmy ochrany životního prostředí.
Novela má mimo jiné omezit počet záměrů, které budou posuzování podléhat, a prodloužit z pěti na sedm let základní dobu platnost stanoviska EIA. K důvodům předložení novely patřilo to, že EU v minulosti na některé české dopravní stavby odmítla poskytnout dotace kvůli zastaralým posudkům EIA. Brabec již dříve uvedl, že jsou v Česku desítky dopravních záměrů, které mají stanovisko EIA staré až 15 let. Novela má umožnit prodloužení základní doby platnosti stanoviska o pět let, takže by mohlo platit 12 let.
Novela také omezuje počet záměrů, které budou EIA podléhat. Ročně se v ČR posuzovalo zhruba 2000 tzv. podlimitních záměrů. Nově by z nich podle Brabce mělo být posuzováno pouze 300, a to ve zvláště chráněných územích. Ruší se také možnost veřejnosti a dotčených orgánů vyjadřovat se k posudku, čímž se zkrátí proces EIA o lhůtu pro tato opatření a také další související lhůty.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů