Čtvrtek, 28. března 2024

Nové A: Sucho, původ života a jiné dějiny středověku

Nové A: Sucho, původ života a jiné dějiny středověku

Právě vychází druhé číslo nového populárně-naučného časopisu Akademie věd ČR s názvem A / Věda a výzkum. Jeho ústředním tématem je sucho jako důsledek globálních klimatických změn. Dočíst se v něm můžete i o vědeckém souboji teorií vzniku života na Zemi, o životě žen a dětí ve středověku nebo o tom, jestli může lidem při hubnutí pomoci jejich vlastní tuk.

Čtvrtletník A / Věda a výzkum vychází elektronicky (ke stažení v pdf) i v tištěné formě a je zdarma. Jeho hlavním cílem je poutavou formou představit výzkumy vědců a vědkyň z Akademie věd ČR.

Hlavním tématem prvního čísla ,,Áčka", které vyšlo 1. března, byl ,,umělý člověk" s komplexním pohledem na perspektivy vědy a medicíny při vylepšování částí lidského těla. Také tento časopis je ke stažení na webových stránkách Akademie věd ČR.


stažení pdf

stažení pdf

Kromě ,,Áčka" v naší redakci vzniká ještě časopis ABC / Věda pro každého. Ten se zaměřuje především na mladší čtenáře a návštěvníky popularizačních akcí jako je červnový Veletrh vědy na výstavišti v Letňanech a podzimní Týden vědy a techniky. I kvůli zacílení na tyto dvě konkrétní akce časopis vychází dvakrát ročně.


stažení pdf

Připravil: Odbor akademických médií SSČ AV ČR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů