Čtvrtek, 28. března 2024

Výrobců biopotravin od ledna přibylo o pět pct, ubylo ekofarem

Výrobců biopotravin od ledna přibylo o pět pct, ubylo ekofarem

V Česku od začátku roku přibylo registrovaných výrobců biopotravin o pět procent na 518. Naopak mírně ubylo ekofarem a snížil se podíl zemědělské půdy obhospodařované dle pravidel ekologického zemědělství z 11,7 na 11,6 procenta. Na tiskové konferenci u příležitosti zahájení desátého ročníku propagační akce Měsíc biopotravin to dnes uvedli zástupci ministerstva zemědělství.

"Jen během letošního roku bylo zaregistrováno 25 nových biovýrobců. Potvrzuje se tak dlouhodobý trend rozvoje a růstu českého trhu s biopotravinami a zvyšujícího se zájmu spotřebitelů o biopotraviny," uvedl ředitel ministerského odboru enviromentálního a ekologického zemědělství Jan Gallas.

Trh s biopotravinami v České republice v roce 2012 meziročně vzrostl o 6,7 procenta, lidé za ně utratili 1,78 miliardy korun. Každý obyvatel země za biopotraviny dal v průměru téměř 200 korun za rok. Podíl bioproduktů na celkové spotřebě potravin zůstává stále velmi nízký a pohybuje se mezi 0,6 a 0,7 procenta. Čísla za loňský rok zatím nejsou k dispozici.

K 25. srpnu se v Česku dle pravidel ekologického zemědělství hospodařilo na 489.383 hektarech, což je zhruba o 4000 hektarů menší výměra než na konci roku 2013. Podíl ekozemědělství na celkové výměře zemědělské půdy klesl z 11,68 na 11,580 procenta. Přesto patří k jednomu z nejvyšších v Evropě.

Podle Gallase mírný odliv ekofarmářů souvisí se zastavením dotací pro zemědělce, kteří se rozhodnou do systému ekologického zemědělství vstoupit. Od příštího roku by měla být finanční podpora znovu obnovena, výrazně se však mají zpřísnit podmínky pro její čerpání.

Letos je mottem kampaně "Bio pro každého". Kampaň má pomoci odstranit u veřejnosti rozšířenou představu, že biopotraviny jsou dostupně jen malé skupině obyvatel a že v biokvalitě lze koupit pouze ovoce a zeleninu. Nabídka biopotravin je však v současnosti mnohem širší a zahrnuje téměř veškerý potravinářský sortiment.

V září se uskuteční řada akcí, jako jsou regionální biodožínky, biojarmarky, ochutnávky biopotravin, přednášky nebo exkurze na ekofarmy. Kompletní seznam akcí je dostupný na webové stránce www.mesicbiopotravin.cz.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů