Pátek, 29. března 2024

Nařízení o biozemědělství ministři EU schválili přes nesouhlas ČR

Nařízení o biozemědělství ministři EU schválili přes nesouhlas ČR

Česká republika dnes v Lucembursku spolu s několika dalšími zeměmi EU hlasovala proti kompromisní podobě nařízení o ekologickém zemědělství. Návrh přesto radou ministrů zemědělství prošel a nyní o něm budou diskutovat europoslanci. Podle českého ministra zemědělství Mariana Jurečky vadí Česku především způsob, jakým nařízení řeší otázku případně nalezených reziduí, tedy zbytkových látek, které v potravině nemají co dělat.
Návrh nařízení v podobě, kterou dnes přes nesouhlas Česka a několika dalších zemí podpořili ministři zemědělství EU, předpokládá, že zemědělci musí být prokázáno úmyslné a vědomé použití nepovolené látky.

"To je myslím zásadní problém, který může nabourat důvěru spotřebitele v bioprodukty. Ono není úplně jednoduché prokázat, zdali to úmysl byl, či nebyl," podotkl dnes Jurečka.

V České republice v biopotravinách zbytkové látky, například pesticidy, nyní nesmí být vůbec. V případě jejich nálezu zemědělec o označení výrobku jako biopotraviny automaticky přichází.

Příslušný výbor europarlamentu by se měl návrhem Evropské komise zabývat nejpozději v září. Podle Jurečky je právě tam nyní prostor pro další diskusi a úpravy v této otázce.

Také Slovensko nebylo s výslednou podobou kompromisu spokojeno. "Kompromisní návrh, který byl dnes přijat, zohledňuje více výrobce a obchodníky než spotřebitele. A to je chyba. Měli bychom lépe chránit právě spotřebitele, kteří za biopotraviny platí více než za běžné potraviny," řekl novinářům Jurečkův slovenský kolega Ĺubomír Jahnátek.

O nařízení diskutovali ministři zemědělství EU zhruba rok. Podle Jurečky se Česku podařilo do výsledné podoby návrhu prosadit některé výjimky. Z bezpečnostních důvodů například budou moci biozemědělci zbavovat skot rohů. Budou také moci používat osivo, které není příslušně certifikováno, protože ne vždy je bioosiva dostatečné množství.

Návrh v nyní přijaté podobě počítá i s méně přísným systémem kontrol, než jaké už dvě desetiletí platí v České republice. V Česku je certifikace obnovována každý rok, nyní bude možné na základě vyhodnocení rizik provádět kontroly jen jednou za dva a půl roku. Česko proto podle ministra Jurečky alespoň prosadilo, že vznikne pro celou unii jednotná definice právě pro míru rizikovosti.

Jakub Dospiva

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů